Summum van vocale acrobatiek/Sabri Brothers betoveren met extase per frase/pop

De Sabri Brothers treden morgen nogmaals op in Utrecht (Vredenburg), daarna in Groningen (Oosterpoort, 16/11), Vlissingen (Arsenaal, 19/11), Nijmegen (Stadsschouwburg, 20/11) en Tilburg (Noorderligt, 21/11).

Met landgenoot Nusrat Fateh Ali Khan behoren zij tot de absolute top van deze vocale acrobatiek. In Pakistan genieten deze grootmeesters zo'n faam, dat bij het overlijden van een der zangers dertigduizend mensen de begrafenis in Karachi bezochten. Zij zijn dan ook in staat het meest verbreide instrument ter wereld, de menselijke stem, te transformeren tot een goddelijk geluid. Dat is het doel van deze soefi's, een mystieke stroming in de islam die de eenheid tussen Allah en de mens wil uitdrukken.

De qawwali is daarvoor het voertuig bij uitstek. Deze zangpraktijk gaat terug tot het Perzië van de tiende eeuw en verbreidde zich geleidelijk over het gehele Indiase subcontinent. Het woord betekent letterlijk 'uiting' en een 'qawwal' staat voor 'hij die zingt'. Wat mij betreft voor 'hij die swingt' want na een kabbelende aanloop ontaarden deze liederen steevast in een opwindende jamsessie.

Op de tranceverwekkende cadans van ritmisch handgeklap, een neuriënd harmonium (de dholak) en trappelende tabla's juinden de zangers elkaar op in felle beurtzangen. Daaruit kringelde dan met een langgerekt 'aaaaaaaah' een koppige keelklank omhoog. De voorzanger bleef woordeloos roepen en stamelen. Telkens eindigde hij met een dalend glissando waarna metronoom strak handgeklap het tempo weer opvoerde. De Sabri Brothers betoverden Paradiso met extase per frase, die even halt hield toen een tussentijdse theepauze werd ingelast. Dit avondje qawwali leerde dat er naast psalmen opwindender wegen bestaan om hemel met aarde te verbinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden