Sultan Brunei voert sharia-wetgeving in

null Beeld anp
Beeld anp

De sultan van Brunei trekt de touwtjes nog iets strakker aan. Volgend jaar baseert het Aziatische eilandstaatje zijn strafrecht op een strenge vorm van shariawetgeving.

Robin de Wever

Overspel kan worden bestraft met steniging, dieven lopen het risico dat hun ledematen worden afgehakt. Wie alcohol drinkt, riskeert geseling.

De nieuwe wetgeving is 'onderdeel van de grootste geschiedenis van onze natie', vertelt sultan Hassanal Bolkiah aan de Brunei Times. Hij beschouwt de invoering als 'Gods leiding'. 'Allah de Almachtige heeft deze wetten in al zijn vrijgevigheid voor ons gemaakt, opdat wij ze zullen gebruiken om recht te doen.'

Bolkiah regeert over Brunei met onbeperkte macht, bezit naar schatting ruim 14 miljard euro en woont in een paleis met 1800 kamers. Een groot deel van de riante olieopbrengsten verdwijnen direct in zijn zak. Religieuze minderheden genieten nauwelijks godsdienstvrijheid en politieke dissidenten worden sterk de kop ingedrukt. Alcohol is verboden.

Bolkiah is streng, en toch neemt de misdaad toe
De islamitische staatsreligie is nog iets strenger die van Maleisië (de monarchie waardoor het aan bijna alle kanten wordt omringd). Toch kon die repressie niet voorkomen dat de misdaad de afgelopen jaren toenam, meldt The Guardian. Vooral kleine overvallen, drugshandel, fraude en prostitutie komen de vaker voor.

Moefti Awang Abdul Aziz, de belangrijkste islamitische geestelijke van het land, stelde dinsdag tijdens een persconferentie dat critici zich niet moeten blindstaren op de stenigingen en het afhakken van handen.

'Het gebeurt niet zonder reden', vindt hij. 'We hanteren voorwaarden en methoden die rechtvaardig zijn.' Toeristen hebben volgens de moefti niets te vrezen. Iedereen die binnen de grenzen van de wet blijft geniet juist extra bescherming.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden