Suikerverwerkers vrezen monopolie

Suikerverwerker Suiker Unie krijgt een monopolie op de Nederlandse markt. Tot ongenoegen van chocoladefabrikanten. Zij tekenen bezwaar aan bij kartelwaakhond NMa.

Nu zijn er nog twee spelers op de Nederlandse suikermarkt: CSM Suiker en Suiker Unie (Cosun). Omdat de twee gaan fuseren, krijgt Suiker Unie een monopolie. Ton Baas van Cius, het samenwerkingsverband van Nederlandse suikerverwerkende industrieën, maakt zich grote zorgen: „Ik vrees voor prijsstijgingen. Bovendien is het zorgelijk dat er geen concurrentie meer is op de suikermarkt.” De NMa gaat de fusie nog onderzoeken en neemt de bezwaren van Cius daarin mee.

Met name de kleine Nederlandse drop- en chocoladefabrikanten worden de dupe van de fusie tussen de twee suikerverwerkers, benadrukt Baas. „Ze worden gedwongen om hun suiker in te kopen bij Suiker Unie, waar de prijzen hoogstwaarschijnlijk zullen stijgen.” Grote fabrikanten als Leaf kunnen eventueel uitwijken naar andere Europese landen om hun suiker in te slaan, aldus Baas. „Voor kleine Nederlandse fabrikanten ligt dat anders. Ze hebben meestal maar weinig suiker nodig. Veel Europese suikerverwerkers hebben geen zin om een halve vrachtwagen met suiker naar Nederland te vervoeren. Dat is niet rendabel. Bovendien kunnen veel Europese suikerverwerkers de vraag naar suiker in eigen land amper aan.”

Continental Chocolate, de grootste chocolafabrikant van Nederland, kent het probleem. „Het heeft voor ons totaal geen zin om suiker uit andere Europese landen te importeren omdat we te weinig inkopen”, zegt directeur Henk van Brummelen. „Bovendien moeten we aan de grens alsnog toeslagen betalen. Nu Suiker Unie een monopolie heeft, maak ik me grote zorgen over de prijzen. Uiteindelijk wordt de consument er, tot mijn spijt, de dupe van. Wij kunnen straks niet anders dan de prijzen van chocola verhogen.”

Naast het monopolie van Suiker Unie in Nederland, speelt er nog een probleem op de Europese markt. Prijzen van suiker liggen binnen de Europese Unie namelijk twee keer zo hoog als daarbuiten. „Suiker uit bijvoorbeeld Kenia is spotgoedkoop, maar door alle toeslagen die we moeten betalen heeft het geen zin om suiker te importeren”, zegt Van Brummelen. De EU heeft aangekondigd om in de komende vier jaar de prijs van suiker met 36 procent te verlagen. Van Brummelen: „Dat is over vier jaar. Op dit moment wordt er een onfatsoenlijk protectionistisch beleid gevoerd.”

Al eerder stapte Cius naar kartelautoriteit NMa vanwege vermeende prijsafspraken tussen CSM Suiker en Suiker Unie. Cius kreeg toen geen gelijk. Volgens de NMa zouden de prijzen vanzelf harmoniseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden