Suikerteelt gaat gepaard met landroof en uitbuiten mensen

Dat het nuttigen van veel suiker niet gezond is, wordt breed erkend. Maar dat het maken van rietsuiker in levensmiddelen gepaard gaat met slechte arbeidsomstandigheden en landroof, blijft onderbelicht. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) in een gisteren verschenen rapport over de duurzaamheid van suikerproductie.

Grote inkopers van suiker zoals supermarktketens hebben volgens de organisatie te weinig oog voor deze zaken. "Uit nieuw veldonderzoek in Malawi komt naar voren dat land van lokale gemeenschappen is afgepakt voor de uitbreiding van suikerrietplantages. Arbeidsomstandigheden voor werknemers die worden ingehuurd via onderaannemers op diezelfde suikerplantages zijn vaak onder de maat", zei Somo-onderzoeker Sanne van der Wal gisteren tegen het persbureau ANP.

Somo is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie zonder winstoogmerk, die nagaat welke gevolgen de activiteiten van multinationals hebben voor mens en milieu.

Volgens Van der Wal vragen afnemers zelden naar de herkomst van de suiker. "Hoewel alle grotere Nederlandse supermarkten vinden dat onduurzame praktijken in de toeleveringsketen moeten worden tegengaan, heeft alleen Plus specifiek beleid voor de inkoop van suikerriet."

Van alle geproduceerde suiker komt 80 procent uit suikerriet. De rest wordt gewonnen uit suikerbieten. Suikerriet wordt in meer dan honderd landen verbouwd. De grootste producenten zijn Brazilië, India, en China. Voor Malawi is suiker een van de drie belangrijkste exportgewassen en de Europese Unie is er een voorname afnemer van.

In tenminste vijftien landen is er volgens het Somo-rapport sprake van kinderarbeid bij de productie van suiker. Wie die suiker afneemt is niet bekend, omdat de grootste suikerinkopers van de wereld niet duidelijk vermelden waar ze hun suiker vandaan halen. Somo stelt dat slechts één grote suikerinkoper, Coca-Cola, van plan is om volgend jaar de namen van alle directe leveranciers te publiceren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden