Suikerfabrieken mogen 'tarra' niet lozen op de Piccardthofplas

GRONINGEN - Twee Groningse suikerfabrieken, CSM en Suikerunie, zijn koortsachtig op zoek naar een nieuwe mogelijkheid om grondresten afkomstig van suikerbieten op te slaan.

HANS DE PRETER

Beide fabrieken hadden zich jaren al voorbereid op het gebruik van een zandwinningsplas, de 'Piccardthofplas' tussen Groningen en Eelde, als bergplaats voor hun bietenafval. Maar protesten van natuurbeschermers en buurtbewoners tegen het gebruik van deze plas lijken de plannen van de suikerfabrieken stevig te doorkruisen.

De gemeenteraad van Eelde heeft inmiddels de aanvankelijke medewerking aan de plannen van de suikerfabrieken gestaakt. Het college van b en w van Groningen heeft nog geen beslissing genomen over de toekomst van de 'Piccardthofplas', en moet nu een keuze maken tussen de belangen van de industrie en die van bewoners en natuurbeschermers.

Directeur H. J. Wolters van de Suikerunie maakt zich zorgen over het voortbestaan van de suikerindustrie in Groningen, mocht de gemeente Groningen besluiten de 'Piccardthofplas' in het vervolg te beschermen. "Als er geen oplossing komt voor de afvoer van de grond, dan komt de continuiteit van de onderneming in gevaar" , zegt hij. Ook de Industriebond FNV begint zich ernstig zorgen te maken over de werkgelegenheid bij de beide fabrieken. De suikerindustrie in Groningen is goed voor zo'n tweeduizend banen. Bij Suikerunie in Groningen en CSM Suiker in Hoogkerk werken 500 mensen. Tijdens de bietencampagne stijgt dat aantal naar 800. Indirect (toeleveranciers, vervoers- en loonwerkbedrijven) zijn nog eens zo'n 1500 mensen afhankelijk van de suikerindustrie.

Toestemming

Districtsbestuurder Andries van den Berg wijst erop dat beide fabrieken zes jaar geleden al medewerking hebben gekregen van de gemeente Groningen om de Piccardthofplas, die dertig jaar geleden ontstond, toen zand werd afgegraven ten behoeve van een nieuwe snelweg, als stortplaats te gebruiken. Beide fabrieken richtten daartoe samen de firma Frisia BV op, die de Piccardthofplas aankocht. En nu dreigt Groningen deze ontwikkeling terug te draaien, zo vreest Van den Berg. Mocht Groningen dat inderdaad doen, dan moet de stad de suikerfabrieken een alternatief aanbieden, vindt hij.

Beide suikerfabrieken produceren jaarlijks 200 000 kubieke meter tarra per jaar. Tarra is het mengsel van zand, klei en veen, dat van de bieten wordt afgespoten voor ze de fabriek in gaan. Omdat het gaat om goed bemeste landbouwgrond bevat de tarra ook resten van bestrijdingsmiddelen en een hoog gehalte aan fosfaat en stikstofmeststoffen.

Ontoelaatbaar

Inmiddels is nabij de Piccardthofplas de nieuwe wijk Hoornse Park gebouwd. Bewoners uit die wijk zijn in actie gekomen om de Piccardthofplas ongemoeid te laten. Zij hebben zich sinds mei van dit jaar samen met natuurbeschermers verenigd in de Stichting platform Piccardthofplas, die de tarraberging in de plas ontoelaatbaar vindt.

"De Piccardthofplas heeft zich ontwikkeld tot een uniek natuur- en stiltegebied, waarbij de hoge natuurwetenschappelijke waarden dienen te worden beschermd" , aldus de stichting. Zij vreest dat het meer bij lozing een industrieel karakter zal krijgen, voorzien van een grote 'rioolzuiveringsinstallatie' om rotting van de te storten tarra te voorkomen. Ook vrezen de omwonenden dat de waarde van hun huizen in dat geval zal verminderen.

De stichting heeft verschillende alternatieven aangedragen voor de tarraberging. Onderzocht kan worden of de boeren de tarra al op het land van hun bieten kunnen halen. Ook zouden de bieten op locaties buiten de stad gewassen kunnen worden. Of anders zou de tarra ook gebruikt kunnen worden als ophoogmateriaal voor stadswijken, in de bosbouw of als afdekmateriaal voor vuilsortplaatsen.

Directeur Wolters van de Suikerunie kan zich de zorgen van de buurtbewoners wel voorstellen. "We onderzoeken andere mogelijkheden en we kijken ook naar de mogelijkheid om de tarra naar de VAM te brengen. Concreet is dat nog niet. Als het zo simpel was, hadden we zelf ook wel een oplossing gevonden. De Piccardthofplas is tot nu toe de enige mogelijkheid" , aldus Wolters.

B en w van Groningen willen geen commentaar geven en broeden momenteel op een Salomonsoordeel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden