Suggesties voor een Deltaplan Vluchtelingen

Het pleidooi van de burgemeester van Haarlem voor een Deltaplan voor de asielopvang, is een goed idee, schrijft socioloog Shervin Nekuee. Hij doet alvast een paar voorstellen.

Er moet een 'Deltaplan' komen voor de opvang van vluchtelingen, zo bepleitte Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, onlangs. Ik ben het daar als oud-vluchteling mee eens.

Ik zie in de term Deltaplan geen insinuatie dat vluchtelingen een gevaar zijn voor onze samenleving. De term roept juist een krachtig beeld op, een roep om een nieuwe ordening van dit land. Zo'n nieuwe ordening is nodig om met de immigratie, die inherent is aan mondialisering, redelijk om te gaan. Wij als samenleving moeten handelen.

De watersnoodramp van 1953 was ook zo'n moment. En het Deltaplan was blijvend. Het was meer dan mensen waterbewustzijn bijbrengen en leren zwemmen, het hele landschap ging op de schop. Maar een Deltaplan voor vluchtelingen moet wel ingenieus zijn.

Hier alvast wat ideeën:

Politici moeten de bevolking eerlijk vertellen over de noodzaak van langetermijndenken en het integreren van vluchtelingen. Want de meeste vluchtelingen zullen hier voorgoed blijven.

Stop met de grootschalige opvang en het kortetermijndenken van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Want die zijn op de lange termijn contraproductief, zowel voor de integratie van vluchtelingen als voor de lokale cohesie. Maak de weg vrij voor gespreide kleinschalige opvang. Geef alle gemeenten een eerlijk quotum en zoek lokaal naar oplossingen voor de huisvesting van vluchtelingen en kansrijke asielzoekers.

Geef vluchtelingen in het begin minder rechten en meer kansen. Als de eerste opvang kleinschalig wordt, is voorrang op de huizenmarkt bijvoorbeeld niet meer nodig. Vooral de jonge, alleenstaande vluchtelingen - vaak mannen - hebben niets aan de eenzaamheid van een eigen huis. Wonen in een studentenhuis komt hun integratie meer ten goede. Maak van lege kantoorgebouwen aantrekkelijke leef- en werkomgevingen voor jongeren, inclusief jonge vluchtelingen. Zo komt er ook een oplossing voor de grote leegstand van kantoren in Nederland.

Betrek ex-vluchtelingen erbij. Werf professionals met een vluchtelingenachtergrond als taal- en carrièrecoach. Volwassenen leren een tweede taal vaak beter als het onderwijs gekoppeld is aan hun eigen taal. Voor vluchtelingen die Arabisch, Dari of Farsi spreken, zijn er voldoende potentiële taalcoaches die kunnen helpen. Deze ex-vluchtelingen, zoals ikzelf, kennen ook het beste de culturele en sociale hobbels die vluchtelingen hier te wachten staan.

Het Nederlands burgerschap, met alle bijbehorende rechten, is een winnend lot in de mondiale loterij. Laat bestaande burgers dus zien dat je er alles aan doet om de potentiële nieuwe burgers te laten integreren en te laten bijdragen aan de welvaart en het welzijn in Nederland. Maak goede afspraken met het bedrijfsleven om de talenten van vluchtelingen te benutten. En maak het voor vluchtelingen wettelijk mogelijk om met behoud van uitkering te werken aan inburgering, opleiding en stage.

Erken de Nederlandse samenleving in haar grieven. De toelating van vreemdelingen moet geleidelijk gaan. Het proces van naturalisatie mag wat mij betreft wel tien jaar duren in plaats van vijf jaar. Dat is te vergelijken met het socialisatieproces van onze kinderen. Zij worden dankzij het verplichte onderwijs tussen hun vijfde en zestiende jaar blootgesteld aan de gedeelde waarden van de Nederlandse samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden