Sudan waarschuwt voor repercussies aanklacht ICC

(Novum/AP) - Sudan heeft maandag de genocideaanklacht tegen president Omar al-Bashir wegens misdaden in Darfur van de hand gewezen. De Sudanese ambassadeur bij de Verenigde Naties kondigde stappen aan bij de VN-Veiligheidsraad. Een vooraanstaand politicus zei dat de veiligheid van VN-personeel in het gebied nu niet meer te garanderen valt.

Mensenrechtenorganisaties zeiden bezorgd te zijn over de gevolgen voor de vluchtelingen in Darfur.

VN-ambassadeur Abdalmahmood Abdalhaleem Mohamed zei in een interview met Associated Press dat Al-Bashir alle mogelijkheden overweegt, waaronder een militaire reactie. Hij zei ook dat Al-Bashir waarschijnlijk in september de Algemene Vergadering van de VN zal bezoeken. Sudan zal iedere poging tot arrestatie als een oorlogsverklaring opvatten, zei Mohamed.

Plaatsvervangend parlementsvoorzitter Mohammed al-Hassan al-Ameen zei eerder voor de Sudanese staatstelevisie dat Sudan niet langer in staat is 'de veiligheid van enig individu' te garanderen. "De Verenigde Naties vroegen ons de veiligheid van hun personeel te waarborgen, maar hoe kunnen wij hun veiligheid garanderen wanneer zij ons staatshoofd willen arresteren?" zei Al-Ameen.

Het Internationaal Strafhof dat maandag een genocideaanklacht tegen Al-Bashir indiende onderhoudt geen formele banden met de VN. De Veiligheidsraad was echter wel de instantie die de zaak-Darfur naar het hof verwees.

De VN benadrukte de onafhankelijkheid van het hof en zei dat VN-hulpverleners hun arbeid in Sudan moeten kunnen voortzetten. De VN wees er ook op dat Sudan verplicht is de veiligheid van VN-personeel en -bezittingen te waarborgen.

Human Rights Watch en Amnesty International wezen op de risico's van de aanklacht. Zij riepen Sudan op de aanklacht niet te gebruiken als een excuus om de levering van voedsel en hulpgoederen aan vluchtelingen te blokkeren. Beide organisaties zeiden dat de bevolking van Darfur de afgelopen vijf jaar al genoeg heeft geleden.

Een woordvoerster van de gezamenlijke vredesmissie van de Afrikaanse Unie en de VN in Darfur, Shereen Zorba, zei dat de staf werd afgeslankt en het aantal operaties beperkt. De missie schroefde haar activiteiten al terug nadat vorige week zeven vredessoldaten vanuit een hinderlaag waren gedood, zei Zorba.

Enkele uren nadat de aanklacht was ingediend zei de Sudanese vice-president Ali Osman Taha dat het conflict in Darfur in de eerste plaats een lokaal, tribaal conflict is over bodemschatten. Hij weet de honderdduizenden dodelijke slachtoffers aan droogte, landconflicten en wapenstromen die dateren van lang voor de militaire coup van 1989 die Al-Bashir aan de macht bracht.

Ten minste één rebellenbeweging, de Sudanese Liberation Movement-Unity, reageerde positief en noemde de aanklacht 'het begin van de bevrijding in Sudan'.

De Arabische Liga kondigde voor zaterdag spoedberaad aan om de stap van het ICC te bespreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden