Sudan meldt akkoord over taakverdeling in Darfur

(Novum/AP) - Sudan zegt met de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie een akkoord te hebben gesloten over elkaars rol in Darfur. Dat heeft het Saudische staatspersbureau zondag gemeld.

De Sudanese president Omar el-Bashir stelde de Saudische koning Abdullah telefonisch van het akkoord op de hoogte. Volgens de koning zal de overeenkomst de eenheid, veiligheid, stabiliteit en vrede in Sudan ten goede komen. Nadere bijzonderheden werden niet verschaft. In New York kon VN-woordvoerster Marie Okabe het Saudische bericht niet onmiddellijk bevestigen.

De Saudische koning had vorige maand op een Arabische top in Riyad samen met de secretarissen-generaal van de Verenigde Naties en de Arabische Liga Ban Ki-moon en Amr Moussa een gesprek met Al-Bashir over de inzet van VN-vredestroepen in Darfur. In de westelijke Sudanese provincie zijn in de afgelopen vier jaar door een conflict tussen etnisch-Afrikaanse groepen en de door Arabieren gedomineerde regering meer dan 200.000 mensen om het leven gekomen en 2,2 miljoen uit hun woonplaatsen verdreven. De Sudanese regering wordt ervan beschuldigd Arabische janjaweed-milities te hebben losgelaten op de bevolking; de regering ontkent.

Een in Darfur gestationeerde vredesmacht van de Afrikaanse Unie heeft tot nog toe weinig tegen het geweld kunnen uitrichten. De bestaande AU-vredesmacht van zevenduizend militairen zou versterkt moeten worden met 20.000 militairen en politiemensen van de AU en de VN, maar El-Bashir wil dat de VN alleen technische en logistieke ondersteuning geven, omdat de stationering van VN-troepen in Darfur de soevereiniteit van Sudan zou schenden.

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken John Negroponte was zondag in Khartoem om aan te dringen op uitbreiding van de vredesmacht in Darfur. De Verenigde Staten wachten voorlopig met sancties tegen Sudan. Maandag voert VN-secretaris-generaal Ban in New York overleg met onderhandelaars van de Afrikaanse Unie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden