Succesvolle zenmeester beschuldigd van 'titelfraude'

Rients Ritskes ontkent: Ik kreeg onofficiële titel

De van oorsprong Japanse zenmeester Sokun Tsushimoto is 'woedend en erg verdrietig' omdat de Nederlander Rients Ritskes zijn naam heeft misbruikt. Ritskes is de bekendste zenmeester van Nederland. Zijn lessen in rust, balans en evenwicht worden door duizenden meditatiegroepen gevolgd.

Tot voor kort hield Ritskes op zijn website en in interviews vol dat Tsushimoto hem als zenmeester heeft 'geautoriseerd'. Maar Tsushimoto zegt dat hij dat 'nooit en te nimmer' heeft gedaan. "Ritskes is niet eens mijn leerling geweest: we waren vrienden".

De Rinzai-traditie waar Tsushimoto toe behoort, stelt strenge eisen aan zenmeesters. "Ritskes voldoet daar bij lange na niet aan. Hij heeft veel te weinig training gehad." Maar de Nederlandse zenmeester verkeert volgens Tsushimoto wel lang genoeg in Rinzai-kringen om te weten dat er een certificaat en een ceremonie aan te pas komen voordat iemand officieel zenmeester is.

Eerder deze week reisde Ritskes naar Japan om daar de banden met de Rinzai-traditie te verbreken. "We zijn te ver uit elkaar gegroeid", zei hij over dat besluit. Volgens Tsushimoto zullen kloosters en tempels de deur voor Ritskes dichthouden nadat hij ze op de hoogte heeft gesteld van de 'titelfraude'.

Op zijn website zen.nl heeft Ritskes de verwijzing naar Tsushimoto verwijderd. Het is een kwestie van definitie, zegt Ritskes. "Tsushimoto heeft me geen roshi gemaakt, de officiële titel voor zenmeester, maar gezegd: Noem jezelf dai osho- een onofficiële titel voor zenmeester."

Ritskes vindt niet dat hij hier duidelijker over had moeten zijn. "Als men bij mij erop doorvroeg, heb ik altijd gezegd dat ik nooit een certificaat heb gekregen, alleen een goudbrokaten raksu - een decoratie voor op mijn monnikspij."

Ritskes kan zich de boosheid en het verdriet van Tsushimoto wel indenken. "Hij gaf mij een soort onofficiële titel en dan groeit wat ik begin uit tot iets unieks in de wereld. Weet wel: wij hebben 1500 mensen op de kussens zitten. Hij gaf een Fiatje weg en ziet me nu in een Rolls Royce rijden - of nou ja, laat ik vrachtwagen zeggen. Dat had Tsushimoto nooit voorzien. Zelf wilde hij meditaties gaan geven in Engeland. Maar hij is alweer gestopt: er kwamen maar een stuk of vijf mensen naar zijn lessen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden