Succesvolle inhaalrace van rammelend Oranje

Na een bemoedigende eerste oefening rammelde Oranje gisteren aan vele kanten. Uiteindelijk werd met 3-4 van Oostenrijk gewonnen, maar in het nieuwe systeem werden gaten geslagen.

In de voornaamste speelstad van het toernooi, over drie maanden het cultuurrijke decor voor de finale, gaf Oranje gisteravond een bedenkelijk gevolg aan zijn EK-campagne. Op de ogenschijnlijk bemoedigende eerste oefening van vorige maand tegen Kroatië volgde in het Ernst Happel Stadion van Wenen een rammelende opvoering, waarin ternauwernood een nederlaag kon worden afgewend.

Nota bene tegen Oostenrijk, de laagst geklasseerde EK-deelnemer, moest een 3-0 achterstand worden goedgemaakt (3-4). Al snel na de zege op de Kroaten (0-3) werden bondscoach Van Basten en zijn spelers vooral geconfronteerd met onvolkomenheden in hun nieuwe, poreuze systeem. Met de lessen kan Van Basten zich even terugtrekken om herschikkingen te overwegen. In mei, als Oranje bijeen komt voor de werkelijke voorbereiding op het EK, zal dan blijken wat de vreemde avond bijvoorbeeld waard is geweest voor Seedorf, die toch weer als invaller enige genoegdoening mocht ontlenen aan de mede dankzij zijn impulsen geslaagde inhaalrace.

Gisteren ontbraken twee andere prominente dertigers: doelman Van der Sar, die toch vaker al dan niet licht gekwetst lijkt te zijn, en spits Van Nistelrooij, die aan zijn enkel is geopereerd. Ze zijn er normaal gesproken op het EK bij, maar garanties daarvoor kunnen er niet zijn. Hoe gewichtig vooral de gesteldheid van Van der Sar is, werd gisteren onderstreept door misgrepen van reserve Timmer bij alle Oostenrijkse treffers in de eerste helft.

Daarnaast werd in Wenen opnieuw de vraag opgeworpen hoe rijk Nederland nu werkelijk is, met een veelheid aan gelijkgeaarde en in sommige gevallen blessuregevoelige voetballers. Of de bij voortduring afwezige Robben ooit nog het wapen kan zijn dat hij eens beloofde te worden, mag onderhand worden betwijfeld. Gisteren was Van Persie er wel weer eens bij, maar ook hij kon het heil niet brengen.

De aanvaller van Arsenal was naast Van der Vaart en Sneijder opgenomen in de linie van offensieve middenvelders. Zo waren de uitgesproken favorieten van Van Basten samengebracht, maar eens te meer werd aangetoond dat daarmee alleen nog geen vloeiend spel is gegarandeerd – al rekent de in dat opzicht onverminderd hardleerse bondscoach daar steeds weer op. Maar dat de combinaties niet of nauwelijks vlotten, was in Wenen niet eens het grootste bezwaar.

Van Basten werd bovenal stof tot nadenken geboden vanwege tactische keerzijden van de nieuwe speelwijze. Zoals al kon worden voorzien, bleek Oranje met vier offensief ingestelde spelers en de broze controleurs Van Bronckhorst en De Zeeuw achter hen bij balverlies uitermate kwetsbaar.

Het gemak waarmee het bescheiden Oostenrijk daarmee aanvankelijk zijn voordeel kon doen, deed plotseling toch weer het ergste vrezen voor de aanstaande eindronde waarin de tegenstand van de hoogste categorie zal zijn.

Ook door een gebrekkige instelling vielen er gaten bij het slappe en slordige Oranje. Al vroeg dook Ivanschitz er onbelemmerd in, na een pass van de al even ongemoeid gelaten Harnik. Zelfs Heitinga, Nederlands meest krachtdadige verdediger van de laatste maanden, gaf zich eenvoudig gewonnen en Timmer grabbelde (1-0). Tweemaal ging de doelman daarna op identieke wijze in de fout na hoekschoppen van Ivanschitz, beide koppend afgerond door verdediger Prödl (2-0 en 3-0).

In het eerste geval was de bal onbeholpen over de achterlijn geschoven door Mathijsen, de centrumverdediger die halverwege werd gewisseld. Daarmee werd Van Basten beroofd van wat voor hem lang een zekerheid leek, en feitelijk ging dat ook op voor De Zeeuw, de eveneens vervangen verschrompelde AZ’er.

Dat Oranje alsnog zegevierde door treffers van Huntelaar (3-1 en 3-4), Heitinga (3-2) en invaller Vennegoor of Hesselink (3-3), nam niet weg dat er in Wenen stapjes achterwaarts werden gezet – in een systeem toch dat de spelers zich wensten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden