Succesvol ondanks zijn geloof

interview | Vanuit het gereformeerde Ede tuimelde singer-songwriter Rogier Pelgrim de seculiere muziekwereld in. 'Het zou beter zijn voor mijn carrière als ik van mijn geloof val.'

Een singer-songwriter is in het wild te herkennen aan drie dingen: zijn bril (rond, groot), zijn blouse (print of ruit) en het vaal geworden tapijt dat in zijn woonkamer ligt. Tot zover aan Rogier Pelgrim (28) niets opmerkelijks.

Maar wacht. Op de grond, tegen de muur van zijn woonkamer, staat een schilderij van Maria. Ze wiegt Jezus, in felle kleuren geschilderd, met een geroerde blik. En het boekje 'Zwerfster voor God' van evangeliste Corrie ten Boom slingert in de vensterbank. Boven de kachel hangt de tekst: 'Gelooft zij Jezus Christus tot in der eeuwigheid amen.'

Al een paar jaar is Pelgrim actief als singer-songwriter. Hij brak door na zijn deelname aan het tv-programma 'De beste singer-songwriter van Nederland' en won in 2012 de Grote Prijs van Nederland. Eerdaags brengt hij een nieuwe plaat uit, een protestlied over de uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtgarage. Samen met hen nam hij een videoclip op.

Goede achternaam heeft u, voor een christen.

"Er zijn veel dingen waar je ontevreden over kunt zijn in het leven, maar mijn achternaam is wel oké. Als ik Gerbert Jansen had geheten, was het anders geweest. Ik had laatst een gesprek met mijn vader, blijkt dat mijn familie in het Duitse plaatsje Bad Sachsa een luthers kerkje heeft gebouwd. Na een tijdje pakten ze hun biezen en vertrokken naar Leerdam. Waar ze óók een kerk bouwden."

Pelgrims dus. Voelt u zich verbonden met die roots?

"Ik denk het wel. Ik houd van de stilte van een oude kerk, van het steeds onderweg zijn als muzikant. Het enige verschil is dat een pelgrim precies weet waar hij naartoe gaat. Ik weet dat niet. Het is niet zo christelijk om te zeggen, maar voor mij is de weg op dit moment belangrijker dan de bestemming."

Ook als het om uw geloof gaat?

"Ik ga nog steeds iedere zondag naar de Nederlands-gereformeerde kerk in Ede. Maar ik houd er niet van diep in dat christelijke wereldje te zitten. Het is heel makkelijk en veilig om gelovig te zijn als er niemand kritische vragen stelt."

Is uw geloof veranderd sinds u optreedt in het seculiere muziekcircuit?

"Ik ontmoet ineens veel mensen die heel anders denken. Die niet geloven, of tussen religies in zweven. Het contact met hen heeft mij veranderd, het heeft mij kritischer gemaakt. Dat begon al toen ik voor het eerst naar Taizé ging, een kloostergemeenschap in Frankrijk. Ik besefte daar dat de manier van geloven zoals ik die in de gereformeerde kerk geleerd heb, maar één manier is.

"Mijn ouders hebben me niet alleen maar binnen die christelijke cocon gehouden, vroeger. Mijn vader draaide gewoon de Rolling Stones met 'Sympathy for the Devil'. Daar was niets mis mee. Ik weet nog dat ik mijn eerste cd kreeg, van de punkband Heideroosjes. Er stond een liedje op over doodgaan. De tekst ging zo: 'Ik zoek niet naar een antwoord / want een antwoord is er niet / noem het God of Allah / ze brengen oorlog en verdriet.'

"Toen ik dat hoorde, realiseerde ik nog amper dat er ook mensen zijn die niet geloven. Ik ben in paniek naar mijn ouders gegaan. 'Dit is hartstikke verkeerd', zei ik. Mijn vader haalde zijn schouders op. 'Dat is ook een manier van denken', zei hij."

Speelt uw geloof een rol in uw muziek?

"Ik schrijf liedjes over mijn geliefde, over ontmoetingen, over onzekerheden én over geloof. Mijn christelijke achtergrond is een schat aan inspiratie. Ik zou een kneus zijn als ik daar geen gebruik van zou maken. Ik zou weleens minder over God willen schrijven, maar het zit zo in mijn systeem. Het zou beter zijn voor mijn carrière als ik van mijn geloof val. En dan een plaat maak over hoe ontzettend gefrustreerd ik ben over mijn gereformeerde jeugd. Maar ja. Ik ga nog steeds naar de kerk."

U zingt over vluchtelingen en over zwerver Joseph uit Ede. Heeft dat ook met uw geloof te maken?

"Ja. Mijn nieuwe liedje gaat over de Vluchtkerk. De asielzoekers daar liggen op matrasjes, ze kamperen terwijl het vriest. Hoe kan dat in Nederland? Jezus zelf keert de dingen om: de eerste wordt de laatste, wie arm is, wordt rijk. Ik probeer me ook te bekommeren om de minder bedeelden. Maar ik ben geen zingende predikant, of zo. Als ik in de kroeg speel, hebben mensen helemaal niet door dat ik over God zing."

Pelgrim begint te zingen: 'You embrace me now / I never felt so weak / You amaze me now / I'm on the highest peak.' (U omhelst mij nu / Ik heb me nog nooit zo zwak gevoeld / U verbaast me nu / Ik ben op de hoogste piek.)

Dat klinkt intiem.

"Iedereen denkt dat het over een meisje gaat en dat vind ik prima. Ik heb het geschreven toen ik tiener was. Ik was behoorlijk in de Heer, zelfs mijn ouders vonden het wat overdreven. Ik ben inmiddels iets meer op aarde geland."

Ervaart u nu geen pieken met God meer?

"Het is anders dan in mijn tienertijd en daar ben ik eigenlijk blij mee. In die tijd klampte ik iedereen aan over religieuze zaken. Die behoefte heb ik niet meer. Dat maakt het contact met andere mensen heel veel makkelijker, merk ik."

In het lied 'Listen' beschrijft u dat u in een donkere, verstilde kerk zit. U schrijft dat God zegt: Luister, spreek niet. Wat heeft u toen gehoord?

"Ik heb geen engel gezien hoor, of een openbaring gekregen. Ik werd alleen bij iets stilgezet. In de kerk was het tien minuten stil. Dan kun je fanatiek gaan bidden, of uit de Bijbel lezen. Maar een meisje dat naast mij zat, wees me erop dat je ook gewoon stil kunt zijn. God spreekt namelijk in de stilte, die hoef je niet vol te praten."

Wat is er nog over van het geloof dat u vroeger had?

"Ik vind het moeilijk dat precies te zeggen."

Gelooft u niet vooral omdat het in het verleden betekenis voor u had?

"Zou kunnen. Maar dat God bestaat, betwijfel ik niet. Er móet een God zijn en daarmee een zin van het leven. De figuur van Jezus is voor mij ook onmisbaar. Zijn verhaal is te bijzonder om verzonnen te zijn. Er zijn mensen die geloven dat alles per toeval is ontstaan en per toeval gebeurt. Maar dan heb je niets om voor te leven, je reis is zinloos. Waarom zou je dan in vredesnaam 's morgens je bed uitkomen?

"Ik zou het heel moeilijk vinden om niet meer gelovig te zijn. Ik ben zo opgegroeid met de taal van de Bijbel, met de beelden, de woorden, de preken. De verhalen zijn mijn thuis, ik ben ermee vergroeid. Ik kan ze niet meer loslaten en wil dat ook niet. Ik houd er te veel van. Ze zijn voor mij een gids."

Hij grapt hoofdschuddend: "Op mijn pelgrimstocht."

Rogier Pelgrim schrijft liedjes over zijn geliefde, over ontmoetingen, over onzekerheden én over geloof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden