Brian Cox als mediamagnaat Logan Roy in ‘Succession’. Hij won begin dit jaar een Golden Globe voor zijn rol.Beeld AP

De SerieSuccession

‘Succession’ is een van de beste series van dit moment

Bij de verschrikkelijk rijke en nare Roy’s draait alles om de opvolging van pa Logan. Zijn vier verknipte kinderen raken er nog gestoorder van dan ze al waren. 

Bij de slimme openingsmuziek van de succesvolle HBO-serie ‘Succession’ spitsen de oren zich en zit je meteen rechtop. Dat tingeltangel­pianootje, dat klink toch vals? Wat is dat voor een vreemde barokke violen-pastiche, ondersteund door een ouwerwetse drumcomputer? Alles in deze muziek is nét off, nét verkeerd. En dat is precies de bedoeling. Want hetzelfde geldt in het kwadraat voor de verschrikkelijke en verschrikkelijk rijke familie Roy en hun perikelen – helemaal off, helemaal verkeerd.

Wachten tot de acteurs weer bijeen mogen komen

De serie telt inmiddels twee seizoenen. Het derde zou deze maanden ­gemaakt worden, ware het niet dat de wereldwijde pandemie ook hier roet in het eten gooide. We zullen dus nog even moeten wachten hoe de enorme cliffhanger waar het tweede seizoen mee eindigde zich zal ontwikkelen. De dubbele blik van vader Logan Roy – een mix van afgrijzen en een nauwelijks zichtbare grimlach – na de totaal onverwachte wending biedt legio mogelijkheden voor een explosief derde seizoen.

Dat laatste shot van het gezicht van ­acteur Brian Cox (Logan) zou zomaar eens een instant klassieker kunnen worden. In die blik zit zó veel verborgen dat je er haast koud van wordt. Alleen al voor dit geniale moment verdiende Cox de Golden Globe die hij begin dit jaar voor zijn rol won. Er was toen ook een Golden Globe voor de hele serie trouwens.

Bij dat slimme openingsmuziekje zie je korrelige, gele beelden van vier rijke kinderen. Ze staan aan het eind ervan netjes op een rijtje, terwijl we nog net zien dat de vader ze alleen laat. Die kinderen zijn naast de al genoemde Kendall, broertje Roman, zusje Siobhan en grote broer Connor. Als ze al niet (contact)gestoord waren door hun opvoeding, dan worden ze nog gestoorder van die wispelturige en manipulerende ­vader van hen.

Alles zat er vanaf het begin al in

In recensies van de serie werd door sommigen een beetje laatdunkend ­gedaan over het eerste seizoen. Pas in het tweede zou volgens hen alles op zijn plek vallen. Verre van. Wie seizoen één na het tweede terugkijkt, ziet dat alles wat seizoen twee zo sterk maakt daar al in hoge mate aanwezig was. ­Logan Roy is een New Yorkse mediamagnaat en bezit televisiestations, nieuwszenders en pretparken. Roy, van origine uit Schotland, is daar superrijk en meedogenloos van geworden. Van de moeder van zijn vier kinderen, die in Engeland woont, is hij ­gescheiden. Hij hertrouwde met de mysterieuze Marcia, die door alle vier de kinderen met gezonde argwaan wordt bekeken.

De serie begint met een schijnbaar dementerende en kwakkelende pater familias. Het is de dag dat zal worden bekendgemaakt dat Kendall, die een drugsverleden heeft, het bedrijf zal overnemen. Dat loopt ietsjes anders, en als pa dan ook nog verbazingwekkend opknapt, begint het spel rondom die opvolging steeds vreemdere vormen aan te nemen. Naast de kinderen Roy lopen hun (ex-)relaties hinderlijk rond, en in de eerste aflevering dient zich dan ook nog achterneef Greg aan, de kleinzoon van Logans broer Ewan met wie hij gebrouilleerd is.

Het knappe aan de serie is, dat de ­superieure dialogen zo dood als een pier zijn. Een volledige zin krijgt haast niemand uit zijn mond, en het gestamel is niet van de lucht. Natuurlijk zijn er in zo’n groot bedrijf lijken in de kast, en één zo’n lijk drijft de zaak op de spits. Superspannende televisie is het, en een van de beste series van dit moment.

‘Succession’ is te zien op HBO/Ziggo Series XL en op dvd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden