Successen pijlers onder nieuw fundament

Met het brengen van structuur in het ontwikkelen van talent werd vijf jaar geleden wegens geldgebrek gestopt. Nu vallen sportief succes en financiële meevallers samen, en kan weer worden geïnvesteerd.

Topsportcoördinator Peter Verlooy stelt het aan de vooravond van de EK indoor nuchter vast: „Financieel ging het dan minder goed, sportief was het best aardig. Vanaf 2001 hebben we elke keer wel medailles gewonnen.”

De atletiekunie bleef eind jaren negentig ondanks economische tegenspoed in topsport investeren. Dankzij die gedurfde beslissing kan na een moeizame omweg nu structureel worden geoogst.

Toen in 2002 de bodem van de geldbuidel in zicht kwam en het contract met de hoofdsponsor afliep, moest toch worden bezuinigd. Met het oog op de Spelen van Athene werd ervoor gekozen om de voorbereiding van de olympische kandidaten ongemoeid te laten.

Het budget voor talentontwikkeling werd opgeofferd, en daarmee de post van Gerard Lenting, die naar Katar vertrok. De verre toekomst werd een verre zorg. Maar met de internationale successen van Rens Blom, Bram Som, Rutger Smith, Simon Vroemen, Karin Ruckstuhl en Lornah Kiplagat ontstond een goede voedingsbodem.

Het binnenhalen van een hoofdsponsor is nog altijd een probleem. Toch is er dit jaar ruimte vrijgekomen om met 150 000 euro de zoektocht naar en ontwikkeling van talent te hervatten. Daarvoor werd oud-atlete Grethe Koens aangetrokken.

Ook op andere fronten is meer speelruimte gekomen. De atletiekunie verkocht haar bondsbureau, verhuisde naar Papendal en is door een reorganisatie in de zwarte cijfers terechtgekomen. Daarnaast wordt volgens bondsdirecteur Rien van Haperen slimmer in topsport geïnvesteerd, „waardoor veel meer kan worden gedaan met hetzelfde geld”.

Op de uit de kast tuimelende lijken nadat technisch directeur Henk Kort was wegbezuinigd, zegt hij niet meer te willen ingaan. Duidelijk is dat op te grote voet werd geleefd. „Maar Kort was wel degene die het huidige beleid voor de topatletiek heeft geïnitieerd”, aldus Van Haperen.

Op het gebied van technische begeleiding staat de atletiekunie er veel beter voor dan vier jaar geleden. Professionele coaches bestonden destijds niet. Nu zijn dankzij het Fonds voor de Topcoach van VWS vier fulltime medewerkers aangesteld: Gert Damkat (werpen), Georges Friant (springen), Ronald Vetter (meerkamp) en Honoré Hoedt (midden- en lange afstanden).

De coaches kwamen er mede dankzij de medailles van Blom, Smith, Ruckstuhl en Som. „Binnen de subsidies is veel veranderd”, aldus Verlooy. „In het verleden kreeg je van NOC-NSF een zak geld waarmee je leuke dingen kon doen. Nu moet je een goed beleidsplan indienen en resultaten overleggen. Via toptalent én via talentontwikkeling is geld binnen te halen.”

„Zo hebben we dat gedaan met het project polsstokhoogspringen in Sittard waaraan Rens Blom in niet geringe mate heeft bijgedragen. Je ziet daar een hele ontwikkeling, veel atleten kwalificeren zich voor allerlei jeugdkampioenschappen. Op die manier brengt polshoog nog meer geld binnen, en zo gaat het ook met de meerkamp.”

„Het probleem bij het goed in elkaar steken van een project, is altijd geldtekort. Maar heb je eenmaal een goed project, dan doe je mee in de subsidiewerving. Heb je die eenmaal binnen, dan kan je weer meer investeren.”

Het is volgens Verlooy een illusie dat de Knau de totale atletiek kan ondersteunen, daarvoor is de sport te divers. Hij is al blij dat op de vier steunpunten professioneel met de sport kan worden omgegaan. Voorheen was het versnippering, ieder voor zich. Nu lijkt de tijd rijp voor de zo gewenste cultuuromslag: centrale samenwerking.

„Het coachvak wordt eindelijk serieus genomen. We hadden nooit fulltime mensen, het was altijd knippen en plakken. Nu is er een structuur, we kunnen ons meten met het buitenland. Op Papendal zijn optimale faciliteiten, met een trainingshal, krachtcentrum, gerenoveerde atletiekbaan, rustruimte en zelfs de mogelijkheid om er intern te wonen.”

„In Sittard is er de ontwikkeling bij het springen, Papendal trekt jonge werpers aan omdat Damkat (trainer Rutger Smith, red) daar zit. En met Som als Europees kampioen, melden atleten zich op Papendal omdat daar een goede coach is. Als je daar talentontwikkeling aan vast plakt, kunnen al die verschillende dingen elkaar versterken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden