Update

Succesje voor Piratenpartij versus Brein

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De auteursrechtenorganisatie Brein mag de Piratenpartij niet verplichten om hun eigen internetproxy, die een omweg biedt naar downloadsite The Pirate Bay, offline te halen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren in een kort geding bepaald.

De uitspraak volgt op een geheime rechtbankprocedure van eind vorige week, die Brein namens de entertainmentindustrie had aangespannen tegen de Piratenpartij. In een ex-parte-beschikking werd de Piratenpartij gesommeerd om de speciale pagina die de bezoekers naar The Pirate Bay doorsluisde, de zogenoemde reverse proxy, offline te halen.

Open proxy
De Piratenpartij deed dat, maar verving de proxy door een open proxy. Ook die verbindt de bezoeker door met The Pirate Bay, maar niet meer automatisch: eerst moet het juiste adres opgegeven worden. Volgens Brein mocht dat volgens de beschikking niet. De auteursrechtenorganisatie dreigde daarom met dwangsommen die tot één miljoen euro konden oplopen.

Maar in het kort geding dat de Piratenpartij daarop aanspande, heeft de rechter Brein nu dus teruggefloten. De ex-parte-beschikking had alleen betrekking op de reverse-proxy, en niet op de open proxy. Mede omdat het om een geheime procedure ging, waarbij de Piratenpartij zich niet kon verdedigen, zijn de aanvullende sommaties van Brein onrechtmatig, aldus de rechtbank. Behalve de open proxy gaat het ook om hyperlinks naar andere proxy's, die de partij aanbiedt. Ook die kunnen vooralsnog dus blijven staan.

Voorlopig succesje
Het is een voorlopig succesje voor de Piratenpartij. Volgende week wordt de zaak namelijk verder behandeld, en dan moet duidelijk worden of Brein het verbod alsnog mag oprekken.

Dirk Poot van de Piratenpartij is evenwel opgetogen. 'Maar dit voelt goed, nu maken we slagen,'zegt hij tegenover Webwereld. 'Meteen terugslaan met een executiegeschil heeft dus zin. Volgende week vechten we verder.'

Tegenover dezelfde site zegt advocaat Joris van Manen namens Brein het merkwaardig te vinden dat een reverse proxy wel onder het verbod valt, en twintig links naar andere reverse proxy's niet. 'De piraten mogen even dansen, maar de 24ste zien we verder. Dan is het voor het echie.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden