Succesfonds maakt diepe duikeling
Sommige fondsen maken een buiteling waarbij de daling van de AEX peanuts is. Neem nou het Ohra Aandelenfonds, nog niet zo lang geleden alom bejubeld maar nu verguisd.
In de afgelopen tien jaar was het Ohra Aandelenfonds driemaal het best presterende aandelenfonds van het jaar. Beheerder Ad Schellen werd in 1999 ook nog eens uitgeroepen tot Fondsbeheerder van het jaar. In het prachtjaar 1999 werd een rendement behaald van liefst 86,3 procent. Maar na het doorsneejaar 2000, kwam de harde klap in 2001 met een negatief rendement van 34,2 procent. Afwijkende elementen kwamen toen haarscherp aan het licht. Zo hanteert het Ohra Aandelenfonds geen benchmark (een ijkpunt), volgens Ad Schellen omdat het wil afwijken. Afwijken doet het fonds dan ook: de resultaten naar zowel de positieve als de negatieve kant zijn extreem geweest.
Ook kwam er kritiek dat de afwijkende beleggingsstrategie niet goed gecommuniceerd zou worden naar de beleggers. Aan dit punt, dat vaak wordt aangehaald door beleggers in tijden dat de fondsresultaten minder zijn, is echter de belegger zélf ten dele schuldig. Beleggers in het Ohra Aandelenfonds werden en masse aangetrokken door de mooie resultaten. Niet voor niets steeg het eigen fondsvermogen van 17,1 miljoen euro in 1994 naar 312,9 miljoen euro in 1999. Resultaten en loftuitingen in de media bleken doorslaggevend, terwijl vrijwel niemand de moeite nam om de beleggingsstrategie van het fonds te bestuderen.
Wie de strategie wel achterhaalde, merkte dat de sector telecom was oververtegenwoordigd. In juni 1999 had telecom nog een belang van 18 procent, gevolgd door gezondheidszorg (17%); technologie (14%); consumentenproducten en diensten (13%); media en financiële sector (beide 12%). Fors belegd werd er in bedrijven als Cisco Systems, Nokia en Microsoft (alle 2%), organisaties die flink hebben geïncasseerd toen de ballon van de nieuwe economie werd doorgeprikt. De extreme daling van het Ohra Aandelenfonds hangt dan ook direct samen met de val van de nieuwe economie.
Wat doet een fondsbeheerder in zo'n geval? Die wijzigt zijn visie. Wie nu kijkt op www.fondsvisie.nl ziet, duidelijker gecommuniceerd dan ooit, dat het Ohra aandelenfonds 'vergrijzing en zorg' (43,5%); 'milieutechnologie' (9,5%) en 'interactieve communicatie en digitalisering' (27,3%) als kernsectoren heeft. Ad Schellen heeft de beleggingsstrategie behoorlijk gewijzigd en veiligere havens opgezocht.
Is er de afgelopen jaren inderdaad te weinig gecommuniceerd over de beleggingsstrategie? Wisten beleggers niet dat zij een groot deel van hun vermogen in de risicovolle telecom investeerden? Werden zij op een verkeerd spoor gezet door de naamgevingvan het fonds, die immers niet Ohra IT of Telecom-fonds luidt? Hoe het ook komt: het lijkt wel alsof beleggers in het Ohra aandelenfonds zich meer gedupeerd voelen dan beleggers in andere aandelenfondsen. Uit deze korte trackrecord blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is om niet louter af te gaan op fondsen of fondsbeheerders die in de media worden geroemd. Informeer vooraf naar de portefeuillesectoren en de beleggingsstrategie en beleg alleen in die fondsen die overeenkomen met uw persoonlijke visie. Ervaar zelf de verantwoordelijkheid, ook in tijden dat het slechter gaat.