Succescoach Robin van Galen trok het waterpolo uit de goot

Robin van Galen is uitzinnig na de gewonnen olympische finale in 2008. Beeld anp
Robin van Galen is uitzinnig na de gewonnen olympische finale in 2008.Beeld anp

Na 31 jaar zegt waterpolocoach Robin van Galen het trainersvak vaarwel, anderhalf jaar eerder dan gepland.

Eline van Suchtelen

Hij had overal ter wereld aan de slag kunnen gaan. Een belangrijke functie binnen de KNVB kunnen hebben. Robin van Galen (47) bleef liever in het zwembad. Aan de kant, met zijn waterpoloërs in het water.

Na 31 jaar is er nu toch een einde gekomen aan het trainersbestaan van de man die aan het roer stond van het wonder van Peking. In 2008 won hij met de Nederlandse waterpolovrouwen olympisch goud. Die prestatie maakte Van Galen groot.

Hij wilde het nog een keer doen. Als underdog stunten op een groot toernooi. In 2013 stapte hij in bij de mannenploeg om een op sterven na dood team van de ondergang te redden. Zes jaar later concludeert Van Galen dat zijn houdbaarheidsdatum bereikt is. Hij wordt commercieel directeur bij de KNZB, een nieuwe functie die voor hem in het leven is geroepen. De zwembond wil hem niet kwijt.

Eerder dan verwacht

“Na de laatste wedstrijd hoorde ik geluiden uit de ploeg dat ze op me uitgekeken waren”, zegt Van Galen. “Als je al zo lang in een traject zit, kom je in automatismen terecht. Dan moet je jezelf afvragen of je nog wel de juiste man op de juiste plek bent.” Het antwoord daarop was nee.

Eigenlijk wilde Van Galen blijven tot na de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Het voelde voor hem alsof hij dan te lang aan het roer zou staan. Hij geeft daarom anderhalf jaar eerder dan verwacht het stokje over aan zijn assistent Harry van der Meer.

Onder Van Galen en zijn goede vriend Hans Nieuwenburg krabbelde het Nederlandse waterpolo op uit de goot. Omdat er nagenoeg geen geld was – zeker niet vanuit sportkoepel NOC-NSF die geen heil meer zag in het team – bedachten de twee een project met geldschieters om een doorstart te maken.

De waterpololiefhebbers van Nederland werden opgetrommeld om te helpen. Van Galen kreeg een groep mensen uit het bedrijfsleven bij elkaar die zorgden voor budget. Als tegenprestatie kregen deze ‘reisgenoten’, zoals ze werden genoemd, de kans seminars te volgen. Ze waren altijd welkom bij wedstrijden van Oranje en konden in sommige gevallen letterlijk mee op reis.

Stunt herhalen

Van Galen wilde zorgen voor een stunt door de Spelen van Rio te halen. Hoewel weinig mensen zijn mannen een kans gaven, lukte dat nog bijna ook. Op het olympisch kwalificatietoernooi in het Italiaanse Triëst stegen de mannen boven zichzelf uit. In de cruciale wedstrijd tegen Frankrijk ging het toch nog mis. Het scheelde één penalty.

“Tuurlijk, dat blijft heel zuur. Maar we hebben daar van landen gewonnen waar we normaal niet zo snel van zouden winnen. Dat blijft het mooiste wat ik met deze ploeg heb meegemaakt.”

Onder Van Galen steeg de mannenploeg dertig plaatsen op de wereldranglijst. Om meer jeugdspelers aan te trekken werd de Waterpolo Academy opgericht waar jong talent klaar wordt gestoomd voor het nationale team. Van Galen wil in zijn nieuwe functie als commercieel directeur zijn ervaring met de mannenploeg gebruiken om meer aandacht te genereren voor alle takken van de zwemsport.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden