Succes voor Schone Kleren Kampagne

amsterdam – De rechtszaak die Fibres and Fabrics International (FFI) hadden aangespannen tegen acht leden van de Schone Kleren Kampagne (SKK), de Landelijke India Werkgroep en een aantal lokale organisaties wordt ingetrokken. De leden werden beschuldigd van smaad, racisme en xenofobie.

Jarenlang maakten de Nederlandse actiegroepen zich in de fabriek sterk voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het recht op vakbondsvorming. Een stoet van organisaties van FNV tot Amnesty International kwam onlangs in opstand tegen de aanklacht van de FFI tegen de Nederlandse actiegroepen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De spijkerbroekenfabrikant is bezweken onder de internationale druk van de afgelopen maanden.

Wat betreft de arbeidsomstandigheden bereikten de Nederlandse actiegroepen een doorbraak. De spijkerbroekenproducent belooft dat de vakbonden vrijuit mogen spreken in de fabriek en dat werknemers met hun klachten terecht kunnen bij een ombudsman die ze in behandeling zal nemen.

Kledingmerk G-Star speelde een cruciale rol in het akkoord tussen FFI en de Nederlandse actiegroepen. Het Nederlandse kledingmerk, dat de grootste afnemer is van FFI, kondigde onlangs aan dat het zich terug zou trekken uit de fabriek. Het verklaarde destijds dat het niet betrokken wilde zijn bij een conflict tussen verschillende partijen. Nu het conflict is opgelost, herstelt G-Star onmiddellijk alle banden met de spijkerbroekenproducent.

Voor de 5500 werknemers en de fabrikant is dat een geluk. Zonder de Nederlandse maker van onder meer spijkerbroeken zou de fabriek waarschijnlijk niet overleven. „Wij zijn blij dat G-Star de werkzekerheid van de werknemers in de fabriek veilig stelt en dat ze vrijuit kunnen spreken”, zegt Christa de Bruin van de SKK. „We hopen dat nu dat elke schakel in de keten zijn verantwoordelijkheid neemt.”

De uitkomst van de succesvolle onderhandelingen is mede te danken aan de bemiddeling van oud-premier Ruud Lubbers. Vanaf half december heeft Lubbers met de verschillende partijen om de tafel gezeten. Zowel G-Star als de SKK zijn blij met de rol die Lubbers heeft vervuld. De oud premier van Nederland blijft samen met Ashok Khosla, die onder meer voor de Indiase regering en de VN heeft gewerkt, een adviserende rol vervullen. Ook blijven zij toezien op de naleving van het akkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden