Succes is als een marathon

INNOVATIE | Moeten onze voetballers harder trainen? Oud-volleyballer Peter Blangé (52), de nieuwe prestatie- en innovatiemanager van de KNVB, weet niet anders dan dat de training moeilijker moet zijn dan de wedstrijd. Zijn geloofsbrieven.

"Dapper dat ik hier zit, moedig? Is dat zo? Ik kom uit een relatief kleine sport. Anderzijds: ik ben wie ik ben. Ik sta voor mijn verhaal. Ik ben de verbinder tussen de wetenschap, de innovatie, de specialisten hier en de clubs en de coaches. Presteren in een complex spelletje als voetbal is bijzonder ingewikkeld. Dat gaat van voeding, tot tactiek, balvaardigheden, mentale processen.

"Of het voetbal conservatief is? Zo wordt er wel over gesproken, maar het tegendeel is waar. Uit wat ik hier heb gezien en (als medewerker bij een databedrijf, red.) bij clubs, kan ik alleen maar zeggen: er draait nergens zo veel IT. Er zijn binnen de clubs al tal van wetenschappers. Maar als een paar mensen dat blijven roepen, dan is ineens voetbal conservatief.

"Als ik naar een beetje wedstrijd in de Champions League kijk, zie ik ploegen die twee keer 45 minuten lang een high-intensitygame kunnen spelen. Dan vraag ik me af: als de context 90 minuten knallen is, plus warming-up, zorgen wij er dan dagelijks voor dat wij ook twee uur lang dat soort contexten in de training hebben geïmplementeerd? Als je dat op de training niet doet, moet je niet gek kijken als het in de wedstrijd ook niet lukt. Als je 200 per uur wilt rijden met een auto die 160 kan, blaas je hem op, hè.

"Ik kom uit een andere sport. Maar uiteindelijk hebben wij daarin contexten weten te creëren die het op de training vele malen moeilijker maakten dan wat we in de wedstrijd tegenkwamen. Zo zorgden we ervoor dat je op de moeilijkste momenten in de wedstrijd nog steeds je routine kon doen. Ik moest in staat zijn om op matchpoint tegen in een olympische finale gewoon mijn set-up te geven die ik tientallen, zo niet honderden keren per dag op de training gaf. Dat kost wel even tijd. Ik heb ook in wedstrijden gestaan dat ik me mijn achternaam niet meer wist te herinneren, terwijl ik toch al dacht dat ik aardig kon volleyballen.

Zwakste schakel

"De clubs zijn de basis, de KNVB moet ondersteunend zijn, faciliterend. Ik kom uit een open wereld, het volleybal. We delen veel dingen met elkaar. Van praten met mensen die recht van spreken hebben in andere sporten, kun je enorm veel leren. Er wordt tegenwoordig zoveel van een coach vereist. Het kan niet zo zijn dat je zegt: 'Ik heb niks met videoanalyse, met data of voeding'. Dan moet je zorgen dat je er een specialist bij haalt. Het zijn essentiële onderdelen om je team goed aan de praat te krijgen. Wie zegt: 'Dat vind ik allemaal niet interessant', doet zichzelf te kort, en daarmee zijn ploeg.

"Voetbalinhoudelijk heb ik niet of nauwelijks een bijdrage. Dat ligt bij de coaches, bij de clubs. Er ligt een prachtig plan. Daar hebben veel coryfeeën uit het Nederlandse voetbal een bijdrage aan geleverd. Er staan punten in die absoluut hout snijden. We kunnen allemaal apart wel iets van voeding vinden, of de mentale component. Maar ze zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je onder de lastigste omstandigheden dat balletje fatsoenlijk kan trappen.

"Het is als een ketting. Hij breekt altijd op het zwakste schakeltje. Als je niet in staat bent om te presteren onder druk, dan knap je ergens. Dan kun je nog zo goed een balletje trappen, maar als je het in een lastige context niet kan, dan ga je nat.

"Ik ken geen succesverhaal zonder hard werken. Je zult ook met elkaar aan de bak moeten. Op Papendal (als manager de afgelopen twee jaar van het NOC-NSF-laboratorium, red.) heb ik enorm genoten van de sprintploegen. Die trainen gewoon drie keer op een dag. Turners die zes tot acht uur per dag trainen. Ik vind dat intrigerend.

"Ja, Raymond Verheijen (inspanningsfysioloog, red.) pleit voor periodisering, gedoseerd trainen. Mag ik dat helder maken: ik leg geen oordelen of verwijten neer. Over dit soort dingen zou je een goede discussie moeten hebben. Als er overtuigend bewijs is dat ik het niet goed zie, ook prima. Maar dan hebben we het er in elk geval over gehad. Hoe dat kan, overtuigend bewijs tegenover iemand die onze weg naar de olympische titel heeft afgelegd? Ja, goede vraag. Ik weet het niet.

"Hoe is de top in het voetbal zo goed geworden? Wat doen ze in Duitsland, Frankrijk, dat ze in de jeugdopleidingen zo succesvol zijn? Wat doen zij in de fysieke belasting? Wat doen ze met krachttraining op jonge leeftijden? Dat vind ik machtig interessant. Dat is mijn drang naar kennisvergaring.

"Voor mij was prestatiemanager als naam ook al prima geweest. We werken in een topsportbedrijf, dus het gaat linksom of rechtsom om presteren. Wat is innovatie? Voortschrijdend inzicht is ook al innovatie. De scepsis? Een beetje scepsis houdt je ook scherp. Ik heb de wijsheid niet in pacht, ik ben geen Mister Perfect, ik schiet de ballen er niet in. Het is vele malen belangrijker als coaches straks zeggen: we zijn blij dat hij er is, we hebben goede discussies gehad, of het heeft me aan het denken gezet. Dat is de rol van een prestatiemanager.

"Ik ging graag naar het nationaal coachplatform, om te sparren met andere coaches. Ik ben vaak met Jacco Koops de Noordzee opgegaan, de zeilcoach. Dan hadden we heel interessante discussies. Een groter verschil, zeilen en volleybal, is lastig te vinden. Toch hadden we een klik, tot op de dag van vandaag, om sportoverstijgend over onze context te praten. Het heeft mijn wereld enorm verbreed om ook buiten mijn eigen tak van sport te kijken.

"Het is ingewikkeld, hoor, mannen. Het is een puzzel van duizenden stukjes. Het ligt niet in één keer goed. Succes is als een marathon. Ik houd ook van tegeltjeswijsheden, vind ik altijd leuk.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden