'Succes, dat heeft de bond nodig'

Hij staat op plaats tien van de PvdA-lijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw, is verloren voor de vakbeweging. In het heetst van de strijd om het pensioenakkoord koos hij geen partij voor het kamp-Jongerius of het kamp-Van der Kolk, maar nam hij de weinig heroïsche rol van bemiddelaar op zich. Toch wordt hij niet de nieuwe voorzitter van de vakbeweging - de plek die hem in de laatste maanden vaak is toegedicht - maar zwaait hij af.

Of misschien niet helemaal. "Ik laat de vakbeweging niet met een gerust hart achter, in de zin van 'nu is de vernieuwing klaar en kan het niet meer mislukken'. Ik loop ook niet weg omdat ik denk dat het één grote mislukking wordt. Vrouwen en kinderen eerst, zeg maar. Nee. Ik volg het met enige, hoe zal ik het omschrijven: interesse, zorg? En ach, het is niet dat ik naar een andere planeet verhuis. Als het nodig is, kan ik een best een bescheiden rolletje spelen."

Maar zielen masseren, compromissen zoeken en partijen verleiden stapjes naar elkaar te zetten, daar is hij even klaar mee. En die rol valt hem weer toe, als hij bij de bond blijft, voorziet hij. "Meer van hetzelfde dus. En echte voldoening haal ik uit het behartigen van belangen. Dus toen ik door de PvdA werd benaderd, viel alles op zijn plaats. Ik wil weer naar buiten."

Want dat nog niet alles in kannen en kruiken is, geeft Kerstens meteen toe. Het stuk waar morgen zestien van de negentien bonden hun handtekening onder zetten, is een compromis. Abvakabo en Bondgenoten hadden het liefst afgekoerst op de ongedeelde vakbeweging: één stevige koepel die politiek en Den Haag van repliek dient, met daaronder tal van sectorbonden die de werkvloer voor hun rekening nemen. De meeste andere zien meer in een samenstel van krachtige bondjes die hun eigen bonen doppen. "Na wat massagewerk hebben beide kampen gezegd dat ze hun eigen stip op de horizon niet per se terug hoefden te zien. Natuurlijk mocht de stip van die ander er dan ook niet in staan. Zo kwam er ruimte voor een hybride model, een beetje van beide. En dat kan, als iedereen zich aan zijn belofte houdt dat ze elkaar de wet niet voorschrijven."

Maar hoe houdbaar is die situatie? Blijven ze niet allebei hun droom koesteren, al is het dan in stilte. "Die situatie wordt houdbaarder, als we weer successen weten te boeken. Als we weer eens winnen."

Dat legt nogal wat druk op de schouders van de man die wel de nieuwe voorzitter wordt, oud-FNV'er én oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA Ton Heerts. Die ook nog eens de interne verbouwing moet voltooien. "Ton heeft meer positie dan Agnes Jongerius het afgelopen jaar had. En met het Lente-akkoord - ontslagrecht, gezondheidszorg - krijgt hij de kansen op een presenteerblaadje aangeboden."

Zou de FNV niet geholpen zijn als anderen Kerstens' voorbeeld volgen en een nieuwe baan zoeken? Het gaat voortdurend over structuur, maar afrekenen met de boze-mannen-cultuur die aan de bond kleeft, zet misschien meer zoden aan de dijk. "De ruzie over het pensioenakkoord heeft diepe wonden geslagen, dat zit de vernieuwing soms in de weg. Maar het is logisch dat onder de voorzitters, die de beslissingen nemen, het debat het hardst wordt gevoerd. Als je de helft van die voorzitters vervangt, staat vernieuwing niet morgen aan de deur."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden