Succes bij opsporen Griekse terroristen

ATHENE - Ruim een kwart eeuw was de Griekse terreurbeweging '17 november' een absoluut mysterie. Inmiddels lijkt de Griekse politie vat te krijgen op de groep.

De politie maakte gisteren bekend dat drie mannen hebben bekend deel uit te maken van de beweging, die voor het eerst van zich liet horen in 1975 met de moord op de chef van de CIA in Athene. Ze zouden betrokken zijn geweest bij een reeks aanslagen die na 1984 zijn gepleegd.

Bovendien zei de politie een man te hebben opgepakt die wordt gezien als de sleutelfiguur van de beweging. Het gaat om Alexander Giotopoulos. Hij zou voor een belangrijk deel de terroristische activiteiten van de beweging hebben geleid en mogelijk medeoprichter zijn van 17 November. Volgens een woordvoerder van de politie stond Giotopoulos al twee jaar op de lijst van meest gezochte personen van Griekenland. ,,We wisten al twee jaar van zijn bestaan, maar we konden hem niet vinden.''

De politie arresteerde de man en zijn echtgenote op het eiland Lipsi, toen zij probeerden met een draagvleugelboot naar Turkije te vluchten. Griekse media meldden dat de man lesgaf aan de universiteit van Straatsburg in Frankrijk. Zijn aanhouding werd mogelijk na aanwijzingen van de Fransen.

De extreem-linkse terreurbeweging verwijst met de naam 17 November naar de datum waarop in 1973 een bloedige studentenopstand uitbrak tegen de toenmalige junta in Griekenland. De groep toonde zich in haar verklaringen altijd fel antikapitalistisch, anti-Navo en vooral anti-Amerika. De afgelopen jaren bracht ze zeker 23 mensen om. Het laatste slachtoffer was de Britse militair attaché in Athene in 2000.

De doorbraak in het opsporen van de groep volgde voor de politie op een mislukte bomaanslag begin deze maand in Piraeus. Een 40-jarige man die de bom zou hebben geplaatst, raakte ernstig gewond door de voortijdige ontploffing. Een revolver die bij deze Savas Xiros werd gevonden, blijkt in 1984 te zijn afgenomen van een agent die tijdens een bankoverval in Athene werd vermoord. De overval was het werk van 17 November. Sinds de arrestatie van Xiros duiken wapens en raketten van de groep op. Twee van de drie mannen die hebben bekend, zijn broers van Xiros.

Voor de socialistische Pasokregering vormen de arrestaties een geweldige opsteker. Griekenland werd jarenlang vanuit het buitenland bekritiseerd omdat het er niet in slaagde 17 November op te rollen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden