Subtiel spel van Lodeizen en Bokma in knappe 'Tonio'

tonio

Regie Paula van der Oest

Met Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters. Vanaf 13 oktober in de bioscoop.

****

Ziedaar, terwijl het gebrek aan originaliteit in de Nederlandse filmmakerij steeds nijpender wordt, verschijnt er een drama dat laat zien dat een boekverfilming ook anders kan.

'Tonio', gebaseerd op de gelijknamige 'requiemroman' van A.F. Th. van der Heijden, maakt een opvallend losse en speelse indruk, terwijl het verhaal toch strak geconstrueerd is. Dat is knap.

De film gaat met andere woorden niet gebukt onder de zwaarte van het boek, waarin Van der Heijden de dood verwerkte van Tonio, de enige zoon die hij met zijn vrouw Mirjam Rotenstreich had, en die in 2010 bij een verkeersongeluk in Amsterdam om het leven kwam.

Paula van der Oest, die twintig jaar op weg is als speelfilmregisseur en met Tonio haar beste werk aflevert, duikt meteen op weg naar het ziekenhuis in het hoofd van de schrijver. De herinnering aan Tonio's geboorte bezegelt het geluk van de ouders die na het verlies van hun 21-jarige zoon de woning nauwelijks meer verlaten. Het verfomfaaide echtelijke bed, bezaaid met flessen gin, wordt een plek van diepe rouw. Totdat Mir haar Adri na een nachtelijke zuippartij van de keukenvloer tilt, en hij met de speurzin van een detective aan het schrijven slaat.

Herinneringen aan Tonio dwarrelen door de film en vormen samen met het bezoek aan het studentenhuis waar hij woonde, de speurtocht naar het meisje waar hij misschien verliefd op was, en de reconstructie van zijn laatste fietstocht een standbeeld voor de dode zoon.

Dankzij intiem en subtiel spel van Pierre Bokma en Rifka Lodeizen wordt het nooit sentimenteel. Adri en Mir zijn soms zelfs een droogkomisch duo. Vooral Lodeizen is geweldig, als de schrijversvrouw die misschien niet veel zegt, maar wel heel erg aanwezig is.

Voortreffelijk zoals Van der Oest er samen met haar acteurs - waaronder ook de 22-jarige Chris Peters als Tonio - voor waakt het drama vet aan te zetten, iets waar 'Black Butterflies', haar film over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, wel onder leed. Tonio laat ruimte om te voelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden