Subsidiestop werd vijftig van zeventig kunstinstellingen fataal

amsterdam, den haag – Slechts twintig van de zeventig muziek-, theater- en dansgezelschappen die vanaf 2009 geen rijkssubsidie meer kregen, bestaan nog voluit. Negentien van hen kregen opnieuw subsidie, maar uit een andere pot of van particuliere fondsen. Slechts een van de zeventig ging op commerciële basis verder: filmtijdschrift Skrien. De vijftig overige gezelschappen zijn gestopt, voor zover het ministerie kon nagaan, of leiden een marginaal bestaan.

Dat blijkt uit een overzicht dat het ministerie van OCW gisteren verspreidde. De zeventig culturele instellingen kregen in 2009 geen subsidie meer, maar hadden daarvoor jarenlang afspraken met de overheid. Zo kreeg Jongerentheater 020 twaalf jaar lang ruim twee ton van het Rijk. Nu bestaat het gezelschap nog dankzij subsidie van de gemeente Amsterdam, stichting Doen en VSBfonds. Minder goed liep het af met theatergroep Suver Nuver: twintig jaar lang kreeg de groep meer dan vier ton, na 2009 is het gezelschap gestopt.

„De subsidiebeëindiging was het doodsvonnis”, zegt voormalig zakelijk leider Marie-Anne Rudolphi. „Suver Nuver maakte vlakke-vloerproducties voor kleine zalen en een klein publiek, zo’n 10.000 mensen per jaar. Bovendien waren de producties vrij controversieel. Het is moeilijk om sponsors te vinden die zich daaraan willen verbinden.”

Ook voor muziekensemble De Volharding, dat sinds 1972 bestond, betekende de subsidiestop het einde. „Heel jammer. Zakelijke en artistiek ging het lekker”, zegt artistiek leider Anthony Fiumara. „Het had geen zin sponsors te zoeken. Dat werkt alleen voor salonfähige gezelschappen. Je neemt je relaties liever mee naar Mozart dan naar hedendaagse muziek. De Volharding was altijd het stoutste jongetje van de klas en speelde hedendaagse muziek. Er is geen enkel ensemble in dat genre dat voldoende sponsors weet te vinden.”

De cijfers krijgen extra lading nu de regering tweehonderd miljoen euro wil bezuinigen op de cultuurbegroting. Minister Zijlstra gelooft in een ondernemender cultuursector, die ervoor zorgt dat de private sector meer investeert in de kunst. De cultuursector hecht minder geloof aan de vrijgevigheid van Nederlandse personen en bedrijven.

Rudolphi: „Er gaan absoluut gezelschappen sneuvelen. Staatssecretaris Zijlstra wil dat de theatergroepen meer inkomsten halen uit een groter publiek. Dat lukt niet bij groepen die spelen in de kleine zalen. Daar moet altijd geld bij. Het kleinschalige, artistieke, experimentele theater moet je koesteren.”

Fiumara: „Je hebt experimenten en muziek in de marge nodig om een paar geniale kunstenaars voort te brengen. Die marge loopt nu gevaar. Er zal een hoop avontuur verloren gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden