Subsidiestop voor beheerders 'Canon van Nederland'

Het dagboek van Anne Frank, één van de vijftig vensters uit de officiële canon. Beeld ap
Het dagboek van Anne Frank, één van de vijftig vensters uit de officiële canon.Beeld ap

Twee ton per jaar ontvangt entoen.nu, de stichting achter de Canon van Nederland. Hier komt vanaf volgend jaar een einde aan.

In 2006 verscheen, op verzoek van de regering, een 'Canon van Nederland'. Deze geeft de vaderlandse geschiedenis weer aan de hand van vijftig verschillende thema's (vensters). Van de Hunnebedden tot de Europese eenwording en ook historische personen als Christiaan Huygens, Spinoza en Anne Frank komen voorbij. De vensters vormen samen de 'goudgerande basiskennis van de cultuurgeschiedenis' voor scholieren.

Scholen maken van entoen.nu gebruik om de canon te integreren in het onderwijs. De stichting daarachter ontwikkelt lesstof en beheert met name de website. In een brief laat staatssecretaris Sander Dekker weten de subsidie voor de canonstichting stop te gaan zetten. De subsidie zou volgens een woordvoerder van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap slechts tijdelijk van aard zijn.

Hubert Slings, directeur van de canonstichting, geeft vandaag in Trouw aan waarom de site echter niet onbeheerd kan blijven. "Je moet allerlei doodlopende verwijzingen weghalen, informatie updaten en reacties van gebruikers modereren. Anders is hij binnen de kortste keren onbruikbaar."

Controverse
De canon kreeg aanvankelijk veel kritiek te verwerken, mede doordat het als 'een verhaal voor alle Nederlanders' zou moeten functioneren. Bovendien behoort het sinds 2010 tot verplichte lesstof in het geschiedenisonderwijs. Elma Drayer verwoordde de controverse in Trouw als volgt: "Bèta's misten bètawetenschappers, Limburgers eisten meer aandacht voor de Limburgers, Friezen voor de Friezen."

Historicus Chris van der Heijden betoogde dat de canon bijna uitsluitend gebeurtenissen bevatte waarop wij 'trots' kunnen zijn. Volgens hem past het verlangen naar een historische inventarisatie "bij een tijdperk waarin een samenleving het spoor enigszins bijster is en zichzelf met een beroep op het verleden opnieuw op de kaart probeert te zetten". Hierop publiceerde Van der Heijden een 'zwarte canon' in een poging om de nationale geschiedenis beter in balans te brengen.

Een rapport van de canoncommissie uit 2006 stelde echter wel om niet een dictaat te willen geven, maar moet uitnodigen tot een gesprek over de geschiedenis. Bovendien bevat het geschiedenisoverzicht ook thema's als slavenhandel, Sebrenica en hoe Nederland omging met de Jodenvervolging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden