'Subsidies antirookcampagnes helpen niet'

DEN HAAG (ANP) - De miljoenensubsidies die het ministerie van Volksgezondheid geeft aan antirookcampagnes van de stichting Stivoro, zijn weggegooid geld. Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid moet onderzoeken wat de afgelopen jaren met het geld is bereikt.

Directeur Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen schrijft dat in een brief die hij dinsdag aan Hoogervorst heeft gestuurd.

De Stichting Rokersbelangen verwijst naar uitspraken van een oud-Stivoro-directeur die kortgeleden zou hebben gezegd dat de campagnes tegen roken weggegooid geld zijn geweest. Volgens huidig directeur Lies van Gennip van Stivoro geeft de Stichting Rokersbelangen de citaten van de oud-directeur verkeerd weer. Ze denkt dat de campagnes wel degelijk effect hebben.

KWF Kankerbestrijding, het Astmafonds en de Nederlandse Hartstichting gaven STIVORO het afgelopen jaar elk ruim vier ton subsidie. Van het ministerie van Volksgezondheid kreeg de organisatie eenzelfde bedrag. Daarbij was er nog drie miljoen voor campagnes die indirect, via een onderzoeksfonds, van de overheid afkomstig waren.

STIVORO wordt voor een belangrijk deel betaald door de tabaksindustrie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden