Subsidiëring kunstaankopen anders gefinancierd

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - De bekostiging van de regeling die kunstaankopen door particulieren subsidieert uit het fonds voor de beeldende kunst, is een eenmalige aangelegenheid geweest. Staatssecretaris Nuis van cultuur is vooralsnog niet van plan nog een keer zijn toevlucht tot een dergelijke financiering te zoeken.

Dat zei de bewindsman gisteren tijdens de laatste dag van het debat over de begroting van onderwijs, cultuur en wetenschappen. De PvdA-fractie toonde eerder in het debat twijfels bij de twee miljoen gulden dekking die Nuis had gevonden om de regeling voort te kunnen zetten. “Als wij moeten kiezen, komen we eerder terecht bij het fonds voor de beeldende kunst. Voordat er iets verkocht kan worden, moet een kunstwerk immers eerst gemaakt worden”, stelde woordvoerster Van Nieuwenhoven vast.

Nuis zal later in de kabinetsperiode nog eens kijken naar de bekostiging van de regeling. Hij wil haar wel handhaven: “Ze is goed voor de kunstenaars en kunstaankopers. Met twee miljoen aan subsidie wordt een omzet van tien miljoen bereikt, waarvan de helft bij de kunstenaars terechtkomt. Zo stimuleer je dus ook het maken van kunstwerken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden