'Subsidiepot wordt niet eerlijk verdeeld'

Voor de opleiding van hindoe-geestelijken krijgt de VU een subsidie van 2,6 miljoen euro. Eenzelfde opleiding aan de VU voor predikanten van de hersteld-hervormde kerk krijgt niets. 'Dit is scheef.'

Alle religieuze stromingen die hun geestelijken opleiden op de Vrije Universiteit, krijgen financiering van het ministerie van onderwijs. Behalve de hersteld-hervormde dominees in spe: zij moeten hun opleiding uit de eigen kerkkas betalen. Rector Wim van Vlastuin van het Hersteld Hervormd Seminarie maakt zich daar al jaren boos over. "De pot wordt niet eerlijk verdeeld. Terwijl het niveau van de dominees die wij opleiden volstrekt gelijk is aan dat van de andere geestelijken die afstuderen."

Voor de opleiding tot boeddhistisch geestelijke of hindoepriester (pandit), zo bleek deze week, komt een subsidie van in totaal 2,6 miljoen euro. "Dat bedrag komt uit een potje dat minister Van Bijsterveld vrijmaakte voor de opleiding islamtheologie aan de VU, kort na de moord op Theo van Gogh", zegt Wim Janse, decaan van de faculteit godgeleerdheid aan de VU. "Als we zelf imams opleiden draagt dat bij aan integratie. Daar was men het op het ministerie roerend mee eens. Voor die tijd kwamen imams vaak uit het buitenland. Wij leiden imams op die kennis nemen van de bestaande Nederlandse religieuze tradities, en niet schrikken van een rabbijn."

De andere studierichtingen van de faculteit godgeleerdheid krijgen fors meer geld, omdat voor hen een oudere regeling geldt. "Voor de studie van de baptisten of doopsgezinden krijgen we net zoveel als elke andere studie, bijvoorbeeld scheikunde of filosofie", legt Janse uit. "Dat de hersteld-hervormden helemaal niets krijgen, is scheef."

De VU wil voor de hersteld-hervormden nu dezelfde subsidie regelen als voor de hindoeïstische en boeddhistische geestelijken. Mocht dat lukken, dan nog is er sprake van ongelijkheid, zegt Van Vlastuin. "De andere domineesopleidingen krijgen financiering volgens de oude regeling. Omdat ons kerkgenootschap toevallig wat later is ontstaan dan de doopsgezinden of de baptisten, lopen we veel geld mis."

De Hersteld Hervormde Kerk werd gevormd toen er in 2004 ruzie ontstond en het meest behoudende deel van de hervormde kerk weigerde mee te gaan met fusiekerk PKN. De weigeraars vormden samen de Hersteld Hervormde Kerk. Van Vlastuin: "Al vanaf het moment dat we met onze predikantsopleiding begonnen, in 2005, voeren we gesprekken met het ministerie. Dat is dus al zeven jaar. Het is de hoogste tijd dat het ministerie over de brug komt."

Decaan Janse begrijpt de ontevredenheid Van Vlastuin, en steunt hem in zijn strijd. "We voeren gesprekken met het ministerie. Ik vind ook dat er gelijkberechtiging moet komen."

Inmiddels telt de HHK zo'n 56.000 leden. Janse: "Dat is aanzienlijk meer dan de doopsgezinden, die hebben hooguit 20.000 leden. Wat dat betreft is de ongelijkheid van de financiering helemaal moeilijk te begrijpen. Het Rijk zou de opleidingen gelijk moeten trekken, vind ook ik." Dat kan ook betekenen dat andere opleidingen subsidie moeten inleveren, begrijpt Janse. "Maar dat is niet aan mij."

Het ministerie zegt niet te kunnen reageren zolang de gesprekken met de Vrije Universiteit en het Hersteld Hervormd Seminarie nog gaande zijn.

Ook de remonstranten gaan aansluiten onder de paraplu van de VU. Dat besloot de Remonstrantse Broederschap afgelopen zaterdag op de algemene vergadering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden