Weblog

Subsidiedraak jaagt zonnesector in gordijnen

Een iets groter project dan een particuliere 6-panelenset, zoals hier in Nijmegen, heeft al gauw heel veel baat bij de 'btw-verlaging'. Beeld 4NewEnergy
Een iets groter project dan een particuliere 6-panelenset, zoals hier in Nijmegen, heeft al gauw heel veel baat bij de 'btw-verlaging'.Beeld 4NewEnergy

Arm GroenLinks. Heeft de partij in het Lenteakkoord een verlaging van de btw op zonnepanelen bedongen, als stap op weg naar veel meer groene energie, roept zo'n beetje de voltallige zonne-energiesector: Alstublieft!!! Géén sub-si-die!!!

Vincent Dekker

Liesbeth van Tongeren van GL hield zich gisteren kranig, maar ze zal even niet hebben geweten wat haar overkwam. Samen met Paulus Jansen van de SP vormde ze het politieke sluitstuk van Solar Future NL. Op dit congres voor alles en iedereen uit de vaderlandse zonne-energiewereld, overheerste vooral één gedachte: we willen nooit, maar dan ook nooit meer subsidie.
De btw-verlaging die GL, op aandrang van onder meer Natuur en Milieu en de al even groene ASN Bank, uit het vuur heeft weten te slepen, blijkt echter niet snel als een echte btw-verlaging doorgevoerd te kunnen worden... Wie vanaf 1 juli zonnepanelen aanschaft, krijgt die dan ook niet met 6 procent btw erop, zoals GL wil, maar net als nu met 19 procent, waarna het verschil van 13 procent weer wordt terugbetaald.
Een overheid die geld aan onderdanen geeft, dat riekt dus naar subsidie. Vindt de zonnepanelenwereld zoals die gisteren bijeen was. En van subsidie, daar heeft die zonnepanelenbranche haar buik van vol, meer dan vol. Die subsidies hebben de afgelopen jaren alleen maar tot verwarring en uitstel van investeringen geleid. Ze zijn een van de hoofdredenen waarom Nederland in Europa een lilliputter bleef in het land van de zonne-energie.

Subsidieloze omslag
Het afgelopen jaar is er echter een enorme omslag op gang gekomen. De winkelprijs van panelen is zo sterk gedaald, dat ze voor consumenten nu heel interessant zijn. Zonder subsidie. En nu komt GL dus, met de beste bedoelingen, met een nieuw 'subsidieplan'... De Lichtfabriek in Haarlem, waar het congres werd gehouden, heeft waarschijnlijk nog nooit zoveel mensen zo hard horen roepen dat ze geen subsidie willen. Enkele aanwezige Belgen wisten niet wat ze meemaakten.

Frustratie
Het signaal dat Van Tongeren kreeg was waarschijnlijk vooral een bewijs van hoe hoog de frustratie over de falende oude subsidieregelingen is opgelopen. Van veel realisme getuigde het echter niet. Kunnen we die 100 miljoen die er mee gemoeid zijn niet anders besteden, was de vraag, en er werden meteen wat suggesties gedaan.
Dat lukt naturlijk nooit meer op zo korte termijn. En het zou ook van onbehoorlijk bestuur getuigen als er nu plotseling weer een andere regeling uit de hoge hoed zou worden getoverd.
Bovendien, wat de branche een subsidie noemt, is toch slechts het verschil tussen hoge en lage btw. Dat op groene stroom een lagere btw zit dan op grijze, is iets dat iedereen in de branche toejuicht. Die kant moeten we op. De vervuiler betaalt. Momenteel is juist het omgekeerde het geval. Fossiele brandstoffen worden nu per jaar met zo'n 5,4 miljard euro gesubsidieerd, aldus Liesbeth van Tongeren, en die slinger zal toch eindelijk een keer de groene kant op moeten komen.

Nog 5,3 miljard te gaan
Bovendien, zo liet toch ook een van de aanwezigen weten, zijn woningbouwverenigingen wel degelijk blij met goedkopere panelen. Dan kunnen zij nog sneller nog meer woningen van eigen groene stroom gaan voorzien. En voor mij, nu met mijn op van mede-oprichter van Bergen Energie, wordt het nog eerder aantrekkelijk om rond Bergen enkele zonneweides aan te leggen.
Dus laten we GroenLinks nou gewoon een pluim geven voor dit onderdeel van het Lenteakkoord. Dan kunnen we daarna in alle rust gaan onderzoeken hoe we die andere 5,3 miljard aan subsidie voor olie en gas de kant van zon en wind op krijgen...

Twitter
Ik zet allerhande energienieuws tegenwoordig ook op Twitter. Wie dat wil volgen kan terecht bij @VincentDekker4.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden