Subsidieadvies kunstfondsen moet anders

amsterdam – De Theatercompagnie van regisseur Theu Boermans krijgt mogelijk toch subsidie. Het besluit van het Fonds Podiumkunsten om het theatergezelschap uit Amsterdam geen subsidie te verlenen voor de periode 2009-2012, is niet rechtmatig, aldus de Raad van State gisteren. Eerder oordeelde de rechtbank in Amsterdam hetzelfde.

De Theatercompagnie maakte met succes bezwaar tegen het feit dat een mede-aanvrager in de commissie zat die adviseerde over de vraag welke theatergroepen subsidie zouden krijgen.

George Lawson, voorzitter van de Raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten, reageert geschrokken op de uitspraak. „Het is niet niks. De gedragslijn die de afgelopen tien, vijftien jaar als acceptabel werd beschouwd, is nu verworpen.”

Het was gebruikelijk dat kunstenaars over de kunstsubsidies adviseren. Soms doet belangenverstrengeling zich dan voor. Lawson: „Tot nu toe was het afdoende dat je de vergaderruimte verliet als je eigen subsidie-aanvraag aan de beurt was. Wij maakten altijd bekend wat de functies van de adviseurs waren, inclusief hun eventuele betrokkenheid. Dat is nu kennelijk niet meer voldoende.”

De uitspraak zal consequenties hebben voor alle kunstfondsen die vierjarige subsidies verdelen. Lawson: „Alle commissies zullen moeite hebben onafhankelijke adviseurs te vinden. Gezien het grote aantal aanvragen is de kans groot dat een adviseur betrokken is bij een van de partijen. Wij zullen met de Raad voor Cultuur en alle andere kunstcommissies overleggen over aanpassingen in de adviesstructuur.”

Of de Theatercompagnie nu subsidie krijgt, is nog onzeker. Het Fonds Podiumkunsten moet opnieuw oordelen. Lawson: „Wij gaan eerst met elkaar om de tafel zitten en verkennen waar we nu staan.” Boermans wacht dat gesprek af.

De beoordeling van subsidie-aanvragen in de kunstsector is al een tijdje in discussie. Het ministerie van OCW doet momenteel onderzoek naar de wijze van beoordelen van subsidieaanvragen in de kunsten. Voor de zomer zal het onderzoek uitgebracht worden. De uitspraak van de Raad van State zal daarin meegenomen worden, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden