Subsidie VS verstoort biodieselmarkt

Dankzij Amerikaanse subsidies wordt Europese biodiesel weggeconcurreerd door Maleise en Zuid-Amerikaanse

Guido Goudsmit

Het grootste gevaar voor de Europese biodieselfabrikanten schuilt in de subsidiepotten van Amerika. De markt wordt overspoeld door tienduizenden tonnen goedkope biodiesel, veelal uit Brazilië en Maleisië, die profiteren van een Amerikaanse steunregeling. Wij kunnen daar niet tegenop, en moeten met verlies verkopen, zegt de Europese biodieselorganisatie (EBB).

Het probleem wordt onderkend, en krijgt inmiddels op hoog niveau aandacht. Europees commissaris Peter Mandelson overweegt een onderzoek naar de Amerikaanse handelspraktijken aan te vragen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De regeling –waarbij zelfs een liter biodiesel met een druppeltje fossiele diesel met 20 cent wordt gesubsidieerd– maakt Amerikaanse exporteurs van biodiesel een kwart goedkoper dan de Europese concurrent.

Twee weken geleden stuurden de Nederlandse biodieselfabrikanten Sunoil in Emmen en Biodiesel Kampen, die plotseling met moeilijk af te zetten voorraden biodiesel zaten opgescheept, een brandbrief aan de Tweede Kamer. „We zijn blij verrast door de actiebereidheid”, zegt directeur Wilfred Hadders van Sunoil. Zowel in de Kamer als in het Europees parlement krijgen de biodieselfabrikanten begrip. „Er overheerst het gevoel dat er iets moet gebeuren.”

Het mooiste zou zijn als de Amerikanen hun wetgeving zouden aanpassen, en de Europese Unie importheffingen op biodiesel achterwege kan laten. „Je ziet dat bij de Amerikaanse Biodiesel Board ook onvrede ontstaat over de regeling, die is bedoeld om de binnenlandse afzet van biodiesel te stimuleren”, zegt Hadders. Biodiesel is een biobrandstof die op grond van een Europese richtlijn tot 5,75 procent wordt bijgemengd in gewone brandstof.

De gesubsidieerde biodiesel die hier op de markt komt, is niet Noord-Amerikaans, maar Zuid-Amerikaans en Maleis. „Deze biodiesel wordt per schip over de halve wereld getransporteerd” –soms via Rotterdam– om aanspraak te kunnen maken op de subsidie. „Het is een maas in de Amerikaanse wet”, zegt Hadders. „Het is geen milieuvriendelijke activiteit die de uitstoot van CO2 reduceert, waar je aan denkt bij biodiesel.” De gesubsidieerde biodiesel is afkomstig van soja en palmolie. Europese biodiesel wordt meestal gewonnen uit koolzaadolie.

Handelaren kopen biodiesel op in Rotterdam en verschepen het naar de Verenigde Staten, waar het wordt ’gemengd’ met een druppeltje minerale olie. De Amerikaanse markt voor biodiesel is, anders dan de Europese (bijna 4 miljard liter), beperkt. Vandaar dat de Amerikanen er voor kiezen mengsels (blends) te subsidiëren, zodat deze kunnen concurreren met gewone olieproducten. Uiteindelijk verschijnt zo’n mengsel weer op de Europese markt als pure biodiesel, en wordt tegen afbraakprijzen aangeboden. De douane blijkt machteloos te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden