Subsidie voor restauratie van vier monumenten

AMSTERDAM (ANP) - Minister D'Ancona van WVC heeft vier monumenten aangewezen die in aanmerking komen voor een bedrag uit de zogenaamde knelpuntenpot voor monumentenzorg.

Het gaat om de Onze Lieve Vrouwe Toren in Amersfoort (4,5 miljoen), het Kasteel Houthem-St. Gerlach (4 miljoen), de Martinikerk in Sneek (2,1 miljoen) en het Fort Kijkduin in Den Helder (1,8 miljoen).

Het totale budget van de knelpuntenpot - 12,4 miljoen gulden - is dit jaar twee miljoen gulden hoger dan vorig jaar. Het budget is bedoeld voor grote restauraties die het gemeentelijk budget vele malen overschrijden. Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet een gemeente afstand doen van drie toekomstige jaarbudgetten bij het indienen van de subsidie-aanvraag.

In totaal zijn bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg 83 aanvragen ingediend voor een totaal van 186 miljoen gulden. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen 72 aanvragen werden ingediend voor een bedrag van 170 miljoen gulden.

D'Ancona wil bij toekenning van de subsidie prioriteit geven aan gebouwen in stedelijke gebieden uit de periode 1850-1940. Daarom is gekozen voor grote gebouwen uit de stedelijke stadsgewesten die een grote monumentale waarde hebben en voor het toerisme een bijzondere betekenis hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden