Subsidie voor jonge kunstenaars Fonds biedt oplossing voor problemen met bijstand

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Driehonderd beginnende beeldende kunstenaars kunnen jaarlijks een startsubsidie krijgen. Hun werk wordt een jaar later gepresenteerd op een grote tentoonstelling. Daar selecteert een commissie honderd starters die nog een jaar voor een materiaalkostenvergoeding of een stipendium in aanmerking komen.

Met dit plan wil het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst een oplossing geven voor de problemen die ontstaan doordat de bijstandsregels dit jaar strenger zijn geworden. Jonge kunstenaars moeten nu al na een half jaar uitkering omscholen.

Momenteel verstrekt het fonds startstipendia van 35 000 gulden. Daar komen krap honderd beginnende kunstenaars voor in aanmerking, hoewel er zo'n zeshonderd aanvragen worden ingediend. Het fonds heeft de indruk dat beeldende kunstenaars slecht voorbereid en dikwijls te snel na het verlaten van de academie een startstipendium aanvragen. Het gevolg is een hoog percentage afwijzingen.

Het nieuwe plan biedt jaarlijks tweehonderd kunstenaars een materiaalkostenvergoeding van tienduizend gulden. Het volgende jaar krijgen vijftig geselecteerde kunstenaars opnieuw dat bedrag. Eveneens vijftig 'excellente' starters ontvangen een beurs van 35 000 gulden.

Voor deze opzet is jaarlijks 4,5 miljoen gulden nodig. Dit geld kan grotendeels gefinancierd worden uit het bestaande budget. Het restant hoopt het fonds ondermeer uit sponsoring te halen. Binnenkort wil het met Sociale zaken overleggen over een regeling die moet voorkomen dat de materiaalkostenvergoeding in mindering wordt gebracht op de bijstandsuitkering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden