Subsidie voor dubbel glas nu al succes

De subsidieregeling voor dubbel glas is populair. Een kleine 7500 huishoudens hebben de afgelopen twee weken een aanvraag ingediend.

De jongste subsidieregeling voor het aanbrengen van dubbel glas in minstens vijftien jaar oude huizen blijkt nu al succesvol. De afgelopen twee weken hebben 7321 gezinnen subsidie aangevraagd voor het plaatsen van dubbel glas in hun huis. Daarmee is 8,5 procent (3,9 miljoen) van de beschikbare 45 miljoen euro opgesoupeerd.

De nieuwe subsidieregeling, bedoeld voor huizen van voor 1995, ging op 1 oktober in en loopt tot 31 december 2010. Ze maakt deel uit van het pakket waarmee het kabinet de kwakkelende bouwsector een oppepper wil geven. Per vierkante meter glas geldt een subsidie van 35 euro, met een maximum van 1100 euro per huis.

Volgens de consumentenorganisatie Milieu Centraal bespaart het aanbrengen van dubbel glas aanzienlijk op de verwarmingskosten. „Voor een gemiddeld rijtjeshuis met 20 m2 glas dalen de verwarmingskosten bij volledige isolatie met 243 euro per jaar. Heb je meer glas, dan zijn de voordelen groter Voor het maximum subsidiebedrag van 1100 euro kan je 31,4 m2 raam laten isoleren. Dat bespaart je aan gas 381 euro per jaar”, aldus woordvoerder Hans van Dijk.

Die besparing moet worden afgezet tegen de investeringskosten. Met andere woorden: Wat is de terugverdientijd? „Een gemiddeld huis heeft een glasoppervlak van 20 m2”, zegt Van Dijk. „Als je dat laat vervangen door een erkende glaszetter gaat je dat inclusief btw 4040 euro kosten. De subsidie op 20 m2 bedraagt 700 euro, dus je bent uiteindelijk 3340 euro kwijt. Afgezet tegen het lagere gasverbruik is de terugverdientijd ruim 13,7 jaar.”

Van Dijk denkt dat die toch lange terugverdienperiode geen probleem is. „Het plaatsen van dubbelglas is populair. Dat hebben eerdere regelingen laten zien. Daarom is nu al 83 procent van de huizen voor minstens de helft voorzien van dubbel glas. Een goed geïsoleerd huis voelt comfortabel aan. Bovendien is het goed voor de waarde van je huis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden