Subsidie podiumkunsten flink gewijzigd

amsterdam – Het nieuwe Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ (NFPK+) maakt drastische keuzes in de podiumkunstensector. Bij de toekenning van de subsidies voor de periode 2009-2012 verliezen 59 instellingen hun subsidie.

Het advies betekent dat gerenommeerde ensembles zoals het Ives Ensemble, het Willem Breuker Kollektief, Amsterdam Baroque Orchestra (Ton Koopman), Mondriaan Kwartet, Ensemble MAE, Orkest De Volharding, Theatercompagnie (Theu Boermans) en Dance Works Rotterdam (Ton Simons) binnenkort het veld moeten ruimen.

Er waren 290 aanvragen ingediend door instellingen op het gebied van muziek, theater, dans, muziektheater en festivals. Het aantal gehonoreerde instellingen daalt van 140 naar 116, met daarbij 36 nieuwkomers. Het gemiddelde budget per instelling gaat omhoog van 250.000 naar 300.000 euro. Daarmee voldoet het NFPK+ aan het door minister Plasterk (cultuur) ingevoerde credo ’meer voor minder’.

Hoewel de procedure, de werkwijze en expertise van het NFPK+ onder vuur hebben gelegen, sprak directeur George Lawson gisteren van een geslaagd proces. Volgens hem is gekozen voor een ’gezonde dynamiek, evenwicht en verscheidenheid van de sector’.

De kritiek dat er kaalslag wordt gepleegd, wijst Lawson van de hand. Volgens hem is het te vroeg om een compleet beeld van het kunstenveld te kunnen schetsen: over tweejarige subsidies en projectsubsidies wordt dit najaar pas beslist.

In het veld wordt geschokt gereageerd op de plannen. Reinbert de Leeuw (Asko/Schönberg): „Het is alsof de klok 35 jaar wordt teruggedraaid. Je wordt op alle mogelijke manieren gefrustreerd in de presentatie van die muziek waarvan je hoopte dat daar meer ruimte voor zou ontstaan.”

Theu Boermans: „Ik ben woedend. Ik voel me net als Jozef K. uit Kafka’s ’Het Proces’, die van het ene loket naar het andere wordt gestuurd. Iedereen roept dat we prachtige, belangwekkende voorstellingen maken, maar we moeten ermee ophouden omdat we bij het verkeerde loket aankloppen.” Marja Wouters (Dance Works): „Dit is stupide. Het NFPK+ erkent de kwaliteit van ons werk en de koers die we varen, maar trekt er geen geld voor uit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden