Subliem afspel van Michielsen

Vorig weekend is op Tenerife het Open EK van start gegaan. Traditioneel beginnen grote toernooien met de mixed en dat gebeurde nu ook, eerst het viertallen, daarna het paren.

Henk Willemsen

De belangstelling om deel te nemen was niet overweldigend; de kosten zijn hoog en de eer is toch minder dan op een traditioneel EK (dat altijd in de even jaren gehouden wordt). Niettemin was er wel een aantal Nederlandse deelnemers bij de mixed. Team Pasman bestond geheel uit Nederlanders (Jet Pasman-Chris Niemeijer, Anneke Simons-Louk Verhees en Wietske van Zwol-Huub Bertens). Maar door het 'open'karakter zijn er ook 'gemixte'nationaliteiten toegestaan. Zo speelden Carla Arnolds-Jan Jansma met een Brits koppel.

De meeste aandacht ging echter uit naar het debuut van Marion Michielsen. Zij speelde met Ilan Herbst (Israël) en samen vormden ze een viertal met Elisabeth van Ettinger-Jan van Cleeff. Zij wisten eerst van Team Pasman te winnen en later, in de kwartfinale, ging ook Jansma's team ten onder. Helaas bleven ze daar steken, maar niettemin een bronzen plak, een prachtig resultaat. De pas 19-jarige (!) Michielsen maakte grote indruk door in een razend ingewikkeld 4 © -contract, gedoubleerd, tien slagen te halen, waar er maar negen leken!

Het spel lag als volgt (zie diagram 1). Door een diabolisch gunstig zitsel is het zelfs ¿ voor NZ, maar dat is nu even niet waarom het gaat. Vrijwel alle leiders kwamen in 4 © gedoubleerd en gingen één down, maar Michielsen gaf zich niet zo gemakkelijk gewonnen. Zuid kwam uit met ª H en dacht met ª AH en twee vaste hartenslagen op zijn minst één down in handen te hebben.

Zuid speeldëB na voor heer, aas en getroefd. Michielsen speelde nu een kleine harten, zuid moet de tien leggen (als zuid © 3 legt, wint de dummy met © 4) voor de aas en ze troefdiagram de een ruiten in de hand. Hierna ging ze van slag met schoppen voor de aas van zuid. Zuid kon niet veel anders doen dan schoppen na voor de negen van Michielsen, die nu § AH meenam en een vrije schoppen troefde met © 4! Hierna volgde een klaveren, getroefd. De eindpositie die Michielsen gecreëerd had, zag er nu als volgt uit (Zie diagram 2). Ze speelde haar laatste schoppen uit de hand en zuid zat klem, de twee 'vaste'troefslagen waren verdampt tot één!

Ook haar partner, Ilan Herbst, is een kundig speler. Op dit spel liet hij zijn inzicht zien (Zie diagram 3).

Ondanks zijn driekaart schoppen mee liet hij de 5-3 schoppenfit voor wat het was en gaf met 2SA een invite voor 3SA! Het bleek terecht, 3SA werd moeiteloos gemaakt, aan de andere tafel ging 4 ª down.

Op het moment van schrijven zijn de gemengde paren gevorderd tot de finale. Er zijn vier Nederlanders koppels die zich hiervoor hebben weten te kwalificeren. Van Zwol-Bertens gingen het ruimste door, ze eindigden als tweede in de voorronden! Ook Arnolds-Jansma, Pasman-Niemeijer, Chorus-Berendregt gingen door.

Bertens is goed in vorm getuige deze met veel gevoel gespeelde 4 ª

(Zie diagram 4). Tegen 4 ª van Bertens (noord) kwam oost uit met een kleine ruiten voor de boer van west, die van slag ging met schoppen. Na ª AH zag Bertens dat ª B bleef hangen bij west. Hij nam de hartensnit en speelde ook © A. Hierna ging hij van slag met schoppen. West moest wel ruiten spelen voor de vrouw van zuid. Hierna kwa¿ A en het moment suprême... § A (!) en § V. West nam met de heer, maar zat weer ingegooid. Zo verdween de hartenverliezer toen west gedwongen was om in de dubbele renonce na te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden