Suarez mogelijk twee jaar geschorst

Besluit over bijtende spits zal voor zaterdag bekend zijn, dan speelt Uruguay tegen Colombia

VAN ONZE REDACTIE SPORT

De Fifa is een onderzoek gestart naar Luis Suarez, de sterspeler van Uruguay, die dinsdag in de WK-wedstrijd tegen Italië de verdediger Giorgio Chiellini in zijn schouder beet.

Mogelijk wacht Suarez voor de derde keer in zijn carrière een lange schorsing voor het bijten van een tegenstander. Indien de disciplinaire commissie van Fifa hem schuldig acht, dan kan hij worden uitgesloten voor minimaal twee wedstrijden tot maximaal twee jaar. Een besluit daarover zal voor zaterdag bekend zijn, dan speelt Uruguay in de achtste finales tegen Colombia.

Fifa onderzoekt de schending van twee artikelen in de tuchtregels, te weten overtredingen en agressief gedrag. De aanvaller en de bond van Uruguay kregen tot gisteren 22.00 uur Nederlandse tijd gelegenheid om hun kant van het verhaal te geven, desnoods voorzien van bewijsmateriaal.

Ofschoon de beet wereldwijd ophef en verontwaardiging veroorzaakte, staat de voetbalfederatie van Uruguay achter Suarez. Gisterochtend vlogen bondsvoorzitter Wilmar Valdez en advocaat Alejandro Balbi voor de verdediging van Suarez vanuit Montevideo naar Rio de Janeiro. "We zullen alle mogelijke argumenten gebruiken om Luis hier zo goed mogelijk uit te krijgen", aldus Balbi.

Het bijtincident ontging de Mexicaanse scheidsrechter Marco Rodriguez, maar de Fifa laten weten dat het op basis van televisiebeelden straffen kan opleggen. Dat gebeurde al eerder en streng, tijdens het WK van 1994, toen het de scheidsrechter ontging dat de Italiaan Mauro Tassotti met zijn elleboog de neus van de Spanjaard Luis Enrique brak. Tassotti werd voor acht wedstrijden geschorst.

Suárez (27) werd twee keer eerder in zijn loopbaan langdurig geschorst wegens het bijten van een tegenstander, één keer als Ajacied in de Nederlandse competitie (2010), één keer vorig jaar als speler van Liverpool in de Premier League van Engeland. Hij werd daarvoor respectievelijk zeven en tien wedstrijden uitgesloten.

Ook op andere gebieden heeft Suarez een kwalijke reputatie. Hij baarde ophef met racistische uitspraken en met het versieren van vrije trappen met fopduiken.

Het incident in Brazilië, dat over de hele wereld opzien baarde, deed hij af met: "Zulke situaties komen vaak voor in het strafschopgebied. Dat gebeurt nu eenmaal. Ik botste tegen zijn schouder " Maar videobeelden toonden dat hij wel degelijk een bijtende beweging maakte.

Oscar Tabárez, bondscoach van Uruguay, gaf de media de schuld van alle consternatie. "Ongeacht de fout die hij zou hebben begaan, is Suárez de favoriete schietschijf van bepaalde media. Ze schenken veel meer aandacht aan de overtredingen die hij begaat dan aan de dingen waarvoor hij voetballer is geworden". En: "Dit is een wereldkampioenschap voetbal, niet een van goedkope moraal."

Daar denkt Jim Boyle, vicevoorzitter van de Fifa en voorzitter van de scheidsrechterscommissie, anders over: "Er bestaat geen twijfel over dat Suarez een geweldige voetballer is, maar opnieuw staan zijn acties bloot aan zware kritiek. De Fifa moet dit incident serieus onderzoeken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden