Stuxnet infecteert ook Nederlands bedrijf

Veiligheidsmensen voor de Iraanse reactor in Bushehr. (AFP)

Stuxnet, het geavanceerde computervirus dat onder meer in systemen van een Iraanse kerncentrale is aangetroffen, blijkt ook computers van het Nederlandse Vanderlande Industries te hebben geïnfecteerd. De kerncentrale in Borssele is extra alert op Stuxnet.

Bij Vanderlande Industries bevestigt Willem van der Craats, ICT-manager van het concern uit Veghel, de aanwezigheid van Stuxnet op bedrijfscomputers in India en Engeland. Van der Craats zegt tegenover de ict-nieuwssite Webwereld dat de besmetting inmiddels is verholpen.

Een woordvoerder van de kerncentrale in Borssele stelt dat de eerste waarschuwingen voor Stuxnet al 'een tijd geleden' serieus zijn genomen. In Borssele zijn tegenmaatregelen genomen om infectie van de computersystemen te voorkomen.

In Iran werd vorige week toegegeven dat het computervirus was gesignaleerd op systemen van de kerncentrale Bushehr. Maar volgens de autoriteiten betrof het slechts minder belangrijke computers en was de centrale er niet door lamgelegd. Dat de ingebruikname moest worden uitgesteld, was het gevolg van een klein lek in een bassin voor reactorstaven, aldus Ali Akbar Salehi, hoofd van de Iraanse kernenergie-autoriteit, vandaag. Het lek zou nu al weer gedicht zijn.

Het virus richt zich op computers van de Duitse leverancier Siemens die onder meer in kerncentrales worden gebruikt, maar bijvoorbeeld ook in systemen die Vanderlande Industries levert voor bagagesystemen op vliegvelden. Omdat het virus geen commercieel doel (zoals verspreiding van spam) lijkt te beogen, wordt verondersteld dat het bewust is gemaakt om het kernenergieprogramma van Iran te frustreren. Het is technisch zo vernuftig dat wordt gedacht dat een overheid, met name de Amerikaanse of Israëlische, achter Stuxnet zou zitten. Anderen opperen dat het virus ook gericht kan zijn tegen Siemens, om dit Duitse bedrijf zo te straffen voor het meewerken aan de nucleaire aspiraties van Iran.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden