Stuurt Servië Seselj terug?

Verdachte Joegoslavië-tribunaal loopt nu - onbedoeld - vrij rond

Het blijkt een pijnlijke inschattingsfout: de rechters van het Joegoslavië-tribunaal dachten in november dat de doodzieke politicus Vojislav Seselj wel terug zou komen om zijn vonnis aan te horen. Artsen zeiden dat hij gevorderde darmkanker had, en dus mocht Seselj tussentijds naar huis in Servië. Hij had tenslotte in een telkens vertraagd proces al ruim elf jaar gewacht.

Maar bij aankomst bleek Seselj, verdacht van haatzaaien en etnische zuivering tijdens de oorlogen van de jaren negentig in Kroatië en Bosnië, behoorlijk energiek. Hij hield vlammende speeches en verklaarde herhaaldelijk nooit meer terug te gaan naar het gehate Den Haag, waar het tribunaal zetelt. De aanklager spande een procedure aan om hem weer achter de tralies te krijgen.

Dat is nu gelukt. Seseljs uitlatingen betekenen volgens het hof dat de belangrijkste voorwaarde voor vrijlating vervalt. Hij moet terug komen naar zijn cel in Scheveningen.

Maar hoe? "Kom me maar halen", liet Seselj weten. Het tribunaal heeft voorlopig geen antwoord op die vraag. Servië had verklaard garant te staan voor zijn terugkeer als Seselj dat zelf zou beloven, maar daar zit een pijnpunt. Seselj is in het hele besluit om hem vrij te laten nooit gekend, laat staan dat hij iets beloofd heeft. De rechters vonden dat destijds niet nodig.

Voor Seselj is de chaos een gouden kans om zich weer in de kijker te spelen. Zijn radicaal-nationalistische aanhang is de laatste jaren ingestort.

Seselj verloor vrijwel al zijn stemmers aan een nieuwe centrumrechtse partij van zijn voormalige ondergeschikten, de huidige premier Vucic en president Nikolic. Dit is een kans zich als martelaar op te werpen. "Ik verheug me op mijn arrestatie", zei hij.

De Servische regering staat voor een pijnlijk dilemma. Om opnieuw een Haagse verdachte vrij rond te laten lopen is voor het internationaal prestige van het land ondenkbaar. Maar als hij zijn voormalige chef geboeid op het vliegtuig zet, staat premier Vucic voor schut tegenover zijn eigen publiek.

Premier Vucic kon zijn woede over het 'immorele besluit' dan ook nauwelijks inhouden. Voorlopig lijkt hij niet van plan Seselj op te pakken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden