Stuurloze leeuwinnen krijgen verdiende loon

Nederlandse vrouwen leveren collectieve wanprestatie tegen China. Het leek wel of alle linies tegenstrijdige instructies hadden gekregen.

FRED BUDDENBERG

china 1 nederland 0

Met een opmerking vatte Daniëlle van de Donk de afgang van het Nederlandse vrouwenteam tegen China treffend samen. "Er had één gedachte moeten zijn, en die was er niet", zei de middenvelder na de collectieve wanprestatie van Nederland in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen China. Die uitslag was eigenlijk het enige lichtpuntje, want de nederlaag had nog veel smadelijker kunnen uitpakken.

Nederland werd in het akelig lege Commonwealth Stadium in Edmonton op alle fronten afgetroefd door China, nadat het in de eerste WK-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland ook al een helft volledig was overlopen. Na dat duel overheerste nog het goede gevoel van 45 minuten redelijk veldspel en natuurlijk van de eerste overwinning op een mondiale titelstrijd ooit.

De wedstrijd tegen China bood weinig positieve aanknopingspunten voor het allesbeslissende duel van maandag tegen Canada. Nederland speelde stuurloos, zonder regie en plan. Het leek wel of alle linies tegenstrijdige instructies hadden gekregen, zo onsamenhangend was het spel. De Chinezen profiteerden dankbaar van de geboden ruimte en drukten het kwaliteitsverschil pas in de extra tijd uit met de 1-0.

Dat doelpunt, in de 91ste minuut, illustreerde de wanorde in de ploeg van bondscoach Roger Reijners. Een pass van Tan Ruyin werd volledig verkeerd beoordeeld door invalster Merel van Dongen. Keepster Sari van Veenendaal stond aan de grond genageld en Wang Lisi liep de bal in het lege doel. Daarmee kregen beide ploegen hun verdiende loon. Nederland voor de angst en China voor het getoonde lef.

De Aziatische vrouwen beheersten alle aspecten van het voetbal beter dan hun Nederlandse tegenstanders. Ze waren sneller, agressiever, technisch vaardiger en ze wonnen ook vrijwel alle persoonlijke duels. En, ook niet onbelangrijk, ze hadden een doel. Na de nederlaag tegen Canada moest China er vol voor gaan en dat deed de jonge en gedisciplineerde ploeg van bondscoach Hao Wei met volle overgave.

Reijners had op het middenveld een wijziging aangebracht ten opzichte van de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Tessel Middag verving de fysiek sterke Anouk Dekker, omdat de bondscoach verwachtte dat Nederland het spel zou bepalen en minder duelkracht nodig had. Dat bleek een grove misrekening. Het waren juist de Chinezen die de bal lieten rondgaan in de zee van ruimte die hen werd geboden.

Het Nederlandse middenveld, dat veel te veel vooruit voetbalde, werd compleet overlopen door de goed georganiseerde en vlot combinerende Chinezen. De laatste linie van Oranje had de handen vol aan de snelle en behendige aanvalsters, die hun tegenstanders vaak vakkundig uitkapten. Zo ontstonden er kansen, veel kansen en het was aan keepster Sari van Veenendaal, de vervangster van de geblesseerde Loes Geurts, te danken dat Nederland niet tegen een forse nederlaag aanliep.

En wat stelde Nederland daar allemaal tegenover? Niets, vrijwel niets. Afgezien van de eerste tien minuten en een korte periode in de tweede helft, waarin Oranje enige druk zette en een paar kleine kansen kreeg, typeerde het spel van Nederland zich door slordigheid, onzekerheid en passiviteit. Het geloof, de wilskracht en de passie, wel aanwezig in de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, ontbraken.

Ook de vaak geroemde aanvalslinie Manon Melis, Vivianne Miedema en Lieke Martens deelde in de malaise. Melis kwam zelden door met haar snelheid, de trucendoos van Martens bleef dicht en Miedema, ja Miedema, dat wordt toch een lastig verhaal. De spits van Bayern München, sinds de aankomst in Canada al het zorgenkindje van Oranje, liep er verloren en mistroostig bij. Ze lijkt in niets op de topschutter van het afgelopen jaar, waarin ze met grote regelmaat het doel vond. Nu is Miedema vooral op zoek naar zichzelf. En daarin staat ze in dit wankele Nederlands team niet alleen.

undefined

Alles is nog mogelijk

De Nederlandse vrouwen zullen zich na de blamage tegen China moeten oprichten voor de wedstrijd van maandag tegen Canada, in een uitverkocht Olympic Stadium in Montreal. Ook voor het gastland is de race in poule A nog niet gelopen. Na de winst op China in de openingswedstrijd, kwam Canada tegen Nieuw-Zeeland niet verder dan 0-0. Daarmee mochten de Canadezen tevreden zijn, want in de eerste helft miste Amber Hearn, topscorer aller tijden van Nieuw-Zeeland, een strafschop. Het duel in Edmonton werd al na vijf minuten stilgelegd vanwege zwaar onweer in de buurt van het stadion. Na een oponthoud van dertig minuten werd het spel hervat. Door het gelijke spel heeft Canada in poule A de beste papieren met vier punten, gevolgd door China (drie), Nederland (drie) en Nieuw-Zeeland (een). Er is dus nog van alles mogelijk. Nederland kan nog poulewinnaar worden, maar ook als vierde eindigen. Nederland -Canada en China-Nieuw-Zeeland worden maandag (Nederlandse tijd 01.30 uur) tegelijkertijd gespeeld. De eerste in Montreal, de tweede in Winnipeg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden