'Stuur Nederlandse special forces vaker naar het buitenland'

Nederlandse ISAF militairen wachtten na aflossing op militaire basis Kandahar Air Field op het vliegtuig terug naar Nederland. Beeld GPD/ CYNTHIA BOLL

De Nederlandse krijgsmacht heeft uitstekend getrainde special forces, maar zet deze weinig in voor gespecialiseerde opdrachten. De speciale eenheden kunnen veel vaker in het buitenland worden ingezet om de veiligheid van Nederland te vergroten.

Tot deze conclusie komt onderzoeker dr. Michiel de Weger van de Nederlandse Defensie-academie na het bestuderen van het optreden van de Nederlandse speciale eenheden gedurende de laatste twintig jaar. Vooral in Afghanistan hebben commando's en speciale eenheden van de mariniers werk gedaan dat reguliere infanterie-eenheden ook hadden kunnen doen, zoals gebieden verkennen en vechten met tegenstanders.

De Weger pleit ervoor om speciale eenheden in te zetten bij het opsporen en bestrijden van terreurnetwerken, de handel in kernwapens en drugs en bij het opsporen van oorlogsmisdadigers. In Nederland telt de krijgsmacht zo'n duizend militairen die tot deze speciale eenheden behoren.

De huiver om speciale eenheden in te zetten bij operaties in het buitenland kan volgens De Weger worden ondervangen door ze opdrachten onder verantwoordelijkheid van de ministeries van buitenlandse zaken en justitie te laten uitvoeren. De militaire leiding van speciale eenheden zou ook rechtstreeks met de betrokken ministers moeten kunnen overleggen.

De krijgsmacht telt zo'n duizend militairen bij landmacht, mariniers en marechaussee die tot de speciale eenheden worden gerekend. Bij de bezuinigingen op Defensie wordt deze groep voor een groot deel ontzien. De Weger noemt dat 'terecht, want ze zijn nuttiger dan veel grote wapensystemen en ze zijn ook veel goedkoper'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden