Opinie

Stuur ministers naar Sotsji, laat koning thuis

null Beeld epa
Beeld epa

SJOERD SJOERDSMA & PIA DIJKSTRA   Door de koning en de premier naar de Winterspelen in Sotsji te sturen, wordt het foute regime van Poetin beloond, betogen D66-Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Pia Dijkstra.

Pia Dijkstra & Sjoerd Sjoerdsma

Volgende maand vormt Sotsji het toneel van de 22ste Olympische Winterspelen. Deze Winterspelen vinden plaats in een Rusland dat steeds zorgwekkender kenmerken krijgt. Het Rusland van president Poetin is een land waarin een antihomowet het mensen verbiedt om over homoseksualiteit te praten en waarin homo's niet zichzelf kunnen zijn. Het is een land waarin mensenrechtenorganisaties worden binnengevallen, omdat zij verdacht worden 'agenten' van buitenlandse mogendheden te zijn. Een land dat jarenlang stappen blokkeert om een einde van het conflict in Syrië dichterbij te brengen.

En dan hebben we het nog niet over de incidenten tussen Nederland en Rusland tijdens het Ruslandjaar, een jaar dat getekend werd door incidenten, ruzies en bonje. Dit maakt het des te opvallender dat dit kabinet voor het eerst in lange tijd het staatshoofd naar de Spelen afvaardigt.

Valse tegenstelling
Bondskanselier Merkel, president Hollande en premier Cameron gaan niet. Ook president Obama gaat niet: die stuurt een delegatie van prominente homoseksuele sporters. Ook in die context heeft het kabinet de verkeerde afweging gemaakt. Nederland loopt met deze topzware delegatie internationaal uit de pas. Dan loop je ongewild het risico te worden neergezet als een supporter van dit persoonlijk prestigeproject van Poetin. Een verkeerd signaal.

"We moeten Rusland niet boycotten", zei minister Timmermans. "We denken dat het beter is de dialoog aan te gaan", zei premier Rutte. Maar dat is een valse tegenstelling. Als het kabinet dat had gewild, had het een elegantere oplossing moeten vinden. Natuurlijk vindt D66 dat Nederland moet praten met landen die zichtbaar stappen achteruit zetten qua homorechten, vrijheid van meningsuiting en de internationale politiek.

Eén stem
Nederland moet Rusland aanspreken op zijn morele taak en op zijn verplichtingen onder het internationale recht. Nederland moet samenwerken met onze EU-partners, zodat 28 landen met 500 miljoen inwoners één stem vormen tegen onwenselijk Russisch optreden. En Nederland moet op diplomatieke wijze tegenover de Russen duidelijk maken waar Nederland voor staat.

Het was daarom beter geweest als het kabinet alleen minister Timmermans en minister Schippers had gestuurd. Timmermans kent Rusland goed, spreekt vloeiend Russisch en heeft al vaker met de Russische minister Lavrov harde noten over mensenrechten gekraakt. Minister Schippers had het sportieve gedeelte voor haar rekening kunnen nemen. Dan had dit kabinet een signaal aan Poetin gegeven door niet op het hoogste niveau aanwezig te zijn, de dialoog aan kunnen gaan over heikele kwesties en de sporters een hart onder de riem kunnen steken.

Geen topdelegatie
Het is dus niet verbazend dat de reacties op het kabinetsbesluit niet mals zijn. COC Nederland is "verbijsterd en diep, diep teleurgesteld". Human Rights Watch vindt dat Nederland het verkeerde signaal geeft. VVD-eurocommissaris Kroes vindt de delegatie te zwaar. Al deze argumenten worden door kabinet en coalitiepartijen VVD en PvdA genegeerd. Al gaf PvdA-leider Samsom dit weekend aan dat hij een andere afweging zou hebben gemaakt, toen de kritiek in het weekend groter werd.

Voor D66 is de zaak helder. Nederland heeft jarenlang vooropgelopen in de strijd voor mensenrechten, en dus de rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Nederland is met Den Haag de internationale hoofdstad van vrede en recht. Wij moeten het goede voorbeeld geven. Een topdelegatie naar Sotsji is daarom het laatste wat we moeten doen. Kabinet, laat de koning en premier thuis.

Pia Dijkstra: D66-woordvoerder emancipatie en sport
Sjoerd Sjoerdsma: D66-woordvoerder buitenlandse zaken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden