Sturgeon behoort hoe dan ook tot de grote winnaars

Partij Schotse premier speelt sleutelrol bij vormen Brits kabinet

SANDER BECKER en REDACTIE BUITENLAND

Hoe de uitslag van de Britse verkiezingen vanmorgen ook luidt, de Schotse Nicola Sturgeon behoort tot de grote winnaars. Haar Schotse Nationale Partij (SNP) speelt opeens een sleutelrol nu er in Groot-Brittannië na een ingewikkelde uitslag een coalitie gevormd moet worden. De Schotse partij is zo succesvol, dat zij Labour mogelijk aan genoeg gedoogsteun kan helpen om te kunnen regeren.

Sturgeon voerde de afgelopen weken een uiterst geslaagde campagne. Die was des te opmerkelijker omdat ze zelf geen kandidaat was. Sturgeon is immers al premier van Schotland, dat een zekere mate van zelfbestuur heeft en afgevaardigden heeft in het Britse parlement in Londen. Met die functie heeft ze zichzelf zo succesvol geprofileerd, dat de linkse SNP - waarvan zij partijleider is - nu ook in Groot-Brittannië zelf grote invloed krijgt. Gemeten naar het hele land vertegenwoordigt de partij maar een paar procent van de kiezers, maar door het districtenstelsel bepalen de Schotten de komende weken het spel.

Sturgeon wist de Schotse kiezers achter zich te krijgen met haar heldere betogen en charmante accent. Er gloorde gisteren een spectaculaire winst, van 6 naar 54 zetels. Bij het drukken van deze krant waren de uitslagen nog niet bekend.

Sturgeon heeft iets wat haar concurrenten missen: charisma. Ook de Britse media zijn dol op haar. Ze straalde tijdens de campagne een aanstekelijk enthousiasme uit en maakte een open indruk, anders dan haar opponenten. De conservatieve premier David Cameron viel vooral op door zijn saaiheid, en bij Ed Miliband van Labour overheerste de klunzigheid.

De 44-jarige juriste groeide op in het Schotse dorp Dreghorn, in een arbeidersgezin. Haar ouders waren lid van de Schotse Nationale Partij en bezorgden hun dochter een afkeer van de conservatieve premier Thatcher. Sturgeons drijfveer is nog altijd 'het omgekeerde van de Iron Lady' te doen.

In 1999 kwam ze in het Schotse parlement, dat net was opgericht. Ze werkte tot die tijd in de sociale advocatuur. In 2007 werd ze vice-premier en minister van gezondheidszorg in het Schotse kabinet. Vorig jaar, toen de SNP-leider, tevens Schotse premier, Alex Salmond opstapte, werd ze de eerste vrouwelijke premier van Schotland.

Ze is glashelder over haar ambities. In de allereerste plaats wil ze de Conservatieve Tories verdrijven uit Downingstreet 10. Labour moet het roer overnemen, vindt ze. En dat moet gebeuren in een minderheidsregering waaraan de SNP gedoogsteun verleent.

Maar ook Labour is gewaarschuwd voor het Sturgeon-effect: zij gaat alles doen om te voorkomen dat Labour als een 'Tory-light' gaat regeren. Door over elk onderwerp apart te stemmen hoopt Sturgeon nog meer invloed te kunnen uitoefenen dan binnen een coalitie met Labour, iets waar Miliband sowieso geen trek in zegt te hebben.

De SNP wil bezuinigingen tot een mimimum beperken, en uitkeringen verhogen, net als de belasting voor de rijken. Sturgeon eist verder een uitgesproken pro-Europese koers. En ze wil af van de Britse kernwapens die in Schotland liggen opgeslagen.

Een andere wens die ze niet onder stoelen of banken steekt, is de afscheiding van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk. Binnen de SNP gaan stemmen op om daarover snel een nieuw referendum te houden. Het rechtse dagblad The Daily Telegraph schreef al dat Sturgeon uit is op slechts één ding: de vernietiging van het Verenigd Koninkrijk. De krant noemde haar 'de gevaarlijkste vrouw in de politiek'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden