Stukken over zaak-Holleeder staan nog overal op internet

Martin Kok, misdaadjournalist en ex-crimineel, ziet met lede ogen aan dat overal op internet stukken opduiken over de moordzaak tegen Willem Holleeder die hij als zijn primeur beschouwt. Terwijl anderen met zijn werk geld verdienen mag hij niet meer publiceren van de rechter.

Volgens Rutger van Veen, advocaat van Kok, overweegt zijn cliënt in hoger beroep te gaan. Maandagavond oordeelde de rechter in kort geding dat Kok de getuigenverklaringen van de zussen Astrid en Sonja Holleeder en verhoren van Holleeder van zijn website 'Vlinderscrime.nl' moet halen. Kok, die al had aangekondigd die avond en nacht niet thuis te zijn, zag plots een deurwaarder, met in de hand het bevel van de rechter, opduiken in de studio van het tv-programma 'Pauw'. De stukken moesten van de site af op straffe van 5000 euro per uur met een maximum van 50.000 euro.

Hoe Kok aan de vooral voor Holleeder belastende verklaringen kwam, zegt hij niet. Zijn advocaat gaat ervanuit dat Kok geen geld kreeg voor het verspreiden van de teksten. Dat er door criminelen stukken worden gelekt en dat voor publicatie wordt betaald, is een oud gerucht in de misdaadjournalistiek. Volgens Van Veen past Kok niet in dat gerucht: "Martin Kok is gewoon een gemotiveerde misdaadjournalist die het tot zijn journalistieke plicht beschouwt om te openbaren."

Dat de stukken nog met groot gemak op internet te downloaden zijn, is bij het Openbaar Ministerie bekend. Het OM beziet of een strafrechtelijk onderzoek zin heeft. Wouter Bos, officier van justitie in het lopende Wilders-proces, toonde recent grote scepsis over onderzoeken naar het lekken van informatie. Meestal leveren die niets op, is zijn ervaring. In de zaak Wilders zou de pleitnota van advocaat Geert-Jan Knoops zijn uitgelekt, mogelijk via een hack.

Kok is op zijn zachtst gezegd een markante figuur. Hij heeft twee veroordelingen achter de rug voor zware geweldsdelicten. In 1989 sloeg hij een man dood in een Volendams café. Het was de tijd dat in het Volendamse uitgaanscircuit nogal eens werd gevochten door rivaliserende groepen. Kok hoorde bij de groep van Dino S., een van de hoofdverdachten in het nog voortslepende en omvangrijke liquidatieproces onder de naam Passage.

Kok heeft voor dat proces een accreditatie van het gerechtshof gekregen nadat hem eerder de toegang tot de rechtszaal was geweigerd. De ex-crimineel verkeert met grote regelmaat nog tussen vrienden uit het circuit. Zo hield hij zijn Crimeday 2015 in een seksclub in Laren. Met enige regelmaat loopt Kok met een T-shirt van de club de rechtszaal in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden