Stuk over eerwraak is een cadeau

Theatermaakster Adelheid Roosen voerde maandag en dinsdag in Jordanië haar controversiële stuk ’Is.man’ op, over eerwraak. In het Jordaanse parlement klonk kritiek op de Nederlandse regering wegens ’Fitna’.

1

Hoe is het als Nederlander op een festival in Jordanië, enkele dagen na ’Fitna’?

„Bij aankomst op het vliegveld riep een groep bedoeïenen wel een paar keer ’Fitna, Fitna’ toen ze hoorden dat we uit Nederland kwamen. We hebben toen kort met ze gepraat, maar dat was het. Mensen kijken hier heel erg naar de persoon en hebben een heldere, adequate en intelligente houding naar mij. ’Wilders, daar hebben we niks mee te maken’, zeggen ze dan.”

2

Was je zenuwachtig of bang voor je vertrek naar Amman?

„Tot aan de film van Wilders maakte ik me helemaal geen zorgen. Na ’Fitna’ heb ik wel even met de ambassade gebeld of de situatie oké was. Ik heb ook met de organisatie van het festival gesproken, maar de man gaf met een geruststellende Arabische lach aan dat alles in orde was. Wat mij enorm helpt is dat de acteurs en muzikanten uit ’Is.man’ van Turkse, Koerdische en Palestijnse afkomst zijn. Tijdens deze reis zijn ze mijn bescherming.”

3

Had je alle creatieve vrijheid?

„Ik ben direct na aankomst met de organisatie om de tafel gaan zitten om het script door te nemen. Uiteindelijk heb ik geen woord veranderd. Er heerst op dit festival een open en liberale houding. Het Amman International Theater Festival staat bekend als het meest progressieve theaterfestival in de Arabische wereld. Het is wel opmerkelijk dat mijn vorige stuk over vrouwelijke seksualiteit, ’De gesluierde monologen’, gevaarlijk werd gevonden en dat een stuk over eerwraak zonder problemen mag worden gespeeld.”

4

Hoe waren de reacties op het stuk?

„De reacties waren positief en de opkomst was hoog. Jordaniërs zijn bekend met het onderwerp en zijn nieuwsgierig naar een voorstelling over eerwraak. Jordanië is het land waar eerwraak het meest voorkomt. Eén vrouw vond het een ’cadeau’ dat ik als buitenlander een toneelstuk over eerwraak had gemaakt. Jordaanse theatermakers zouden dit nog niet op het podium kunnen zetten.”

5

Is de respons in Amman anders dan in New York, waar je een aantal maanden geleden met ’Is.man’ stond?

„Jordanië is de hotspot van gevaar, maar mensen zijn ontspannen en leven stoïcijns door alsof er niets aan de hand is. Binnen de toegestane grenzen kan men zich vrij bewegen. In New York is er geen daadwerkelijk gevaar, maar er heerst veel meer angst. Na afloop van de voorstelling in New York kwamen mensen naar de acteurs en mij toe en vroegen: ’What’s the solution for terrorism?’ De naïviteit van de Walt Disney-wereld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden