Studieschuld registreren? Niet nodig, vindt de minister

BKR: Afgestudeerden kunnen nu schuld op schuld stapelen

VAN ONZE REDACTIE ONDERWIJS

Minister Bussemaker (onderwijs) is niet van plan om studieschulden te laten registeren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Ze reageert op uitspraken van Peter van den Bosch, directeur van het BKR, die ervoor pleit om studieschulden vanaf 1500 euro op te nemen in het systeem.

Studieleningen zijn de enige kredieten die niet hoeven te worden geregistreerd. Volgens Bussemaker omdat zo'n lening iets heel anders is dan een krediet voor een tv of auto. Afgestudeerden betalen immers naar draagkracht terug en alleen wanneer ze een baan hebben. Na vijftien jaar wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden.

Peter van den Bosch van het BKR denkt daar heel anders over. Doordat studieschulden niet bij banken en andere kredietverstrekkers bekend zijn, kunnen afgestudeerden te veel andere leningen afsluiten waardoor ze in problemen kunnen komen. Hij waarschuwt dat dit erger kan worden nu het kabinet van plan is een leenstelsel in te voeren, waardoor de leenbedragen van studenten verder zullen oplopen. Nu hebben afgestudeerden een gemiddelde schuld van 15.000 euro.

Afgestudeerden zijn wel verplicht om bij een hypotheekaanvraag een studieschuld te melden. Maar banken kunnen dat nergens controleren. Van den Bosch: "Een studieschuld verzwijgen en vervolgens een te hoge hypotheek afsluiten, is onverstandig, maar het gebeurt. Wij zeggen: steek je kop niet in het zand. Dat is geen populaire boodschap, maar onze ervaring is dat het verzwijgen van schulden tot problemen leidt."

Het Interstedelijk Studenten Overleg is tegen registratie, al is het maar vanwege de hypotheekverstrekkers die afgestudeerden dan misschien nog minder laten lenen. De Landelijke Studenten Vakbond deelt de zorgen van het BKR over oplopende studieschulden, maar registratie gaat te ver. "Wij vinden vooral dat je iets aan de hoogte van die schulden moet doen", zegt voorzitter Kai Heijneman. "Je kunt je afvragen of een BKR-registratie hen beter beschermt. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoe banken het zullen wegen bij de toekenning van een hypotheek." Van den Bosch van het BKR beaamt dat afgestudeerden met een studieschuld in veel gevallen een minder hoge hypotheek zullen krijgen. "Het kopen van een huis wordt wellicht moeilijker omdat je minder kunt lenen. Maar dat is natuurlijk niet zonder reden!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden