Studielening, maar dan niet voor je studie

Lage rente maakt lenen aantrekkelijk: voor een huis bijvoorbeeld

Een huis kopen of je spaarrekening aanvullen? Dat kan prima met geleend geld, vinden veel studenten. Een derde van de lenende studenten leent extra om weg te zetten voor later, zo blijkt vandaag uit een enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Van de 36 procent studenten die geld leent, doet 33 procent dat (deels) om te sparen voor de toekomst. Het Nibud is verrast door dit hoge percentage, maar begrijpt wel dat de lage rente studenten kan 'motiveren' om maximaal bij te lenen.

Zo ook Lisa Stumpel (27) uit Amsterdam, die erkent dat de lage rente meespeelde bij haar besluit om in het laatste jaar van haar studies maximaal bij te lenen. Het geld sluisde ze door naar haar spaarrekening. "Ik denk niet dat ik bij een andere instelling geleend zou hebben", zegt Stumpel. "Als student sociologie en international development studies verwachtte ik niet direct aan een baan te komen. Om de eerste maanden te overbruggen, ben ik daarom gaan lenen."

Inmiddels is het geld op, zegt Stumpel, die begin vorig jaar afstudeerde. "Ik voel me zeker niet te goed om te werken, maar het bleek lastig om iets te vinden. Van maart tot november heb ik twee werkervaringsplekken gehad, maar daar verdien je bijna niets. Die lening was een goede investering. Ik ben blij dat ik het gedaan heb."

Toch waarschuwt het Nibud voor de risico's die kleven aan het spekken van je spaarrekening met geleend geld. Zo kan de rente - nu maar 0,12 procent - in de toekomst stijgen en heeft de hoogte van je studieschuld invloed op de hypotheek die je na je studie kunt krijgen. Bovendien vreest het Nibud dat veel studenten hun spaarrekening voortijdig plunderen, waardoor het voordeel van een startkapitaal bij het aangaan van een hypotheek alsnog komt te vervallen.

Ondanks die risico's verwacht het Nibud dat studenten in de toekomst nog meer zullen lenen. Vanaf september valt de basisbeurs weg, waardoor veel studenten met een begrotingsgat komen te zitten.

Toch is het verstandig om de geldkraan niet te ver open te draaien, waarschuwt het Nibud. Hoe hoog het leenbedrag zal worden kan het instituut niet voorspellen, maar op dit moment lenen studenten zonder basisbeurs gemiddeld 632 euro per maand. De maximale lening is 854,13 euro.

Hoeveel geld Stumpel precies terug moet betalen, weet ze niet. "Ik heb nu een baan, maar ben nog niet begonnen met afbetalen", bekent ze lachend. "Dan wordt pas duidelijk welke schade ik heb aangericht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden