Studiehuis

Geschiedenisboek. Hoofdstuk 8, paragraaf 4: ,,Vanaf de jaren tachtig ging de overheid zich meer bemoeien met de inhoud van het onderwijs. Volgens de overheid moest het onderwijs worden gemoderniseerd om aan de praktische eisen van de moderne maatschappij te voldoen. De nadruk moest meer komen te liggen op vaardigheden en minder op kennis''

Elleke Bal uit Odoorn en 17 jaar vwo:

Aangenaam: Ik ben de zelfstandige vwo-leerling, voortgekomen uit het studiehuis, en ik plan goed. Zoals iedereen dat graag ziet. Ik ben één hele week vrij. En in deze week maak ik mijn huiswerk. Zo heb ik gisteren mijn geschiedenisboek opengeslagen, u kon net al een tikkeltje van hoofdstuk 8 uit dat boek meegenieten. En straks ga ik mijn Engels extensief luisteren maken. Het hele jaar door moet je namelijk 540 minuten Engelse tv kijken, een vaardigheid, gesteld door de overheid. En ik leer voor biologie een hoofdstuk over het baltsgedrag van stekelbaarsjes, de overheid vindt het namelijk belangrijk dat Nederlandse leerlingen weten hoe dit gedrag in elkaar zit. Dan de volgende vaardigheid, artikelen lezen voor Frans 1 en Duits 1. Verplichte vakken op het vwo, je leert er teksten lezen. Je doet alleen maar aan lezen en vooral niet aan luisteren, spreken en schrijven. Want lezen is de vaardigheid die de overheid in onze moderne maatschappij belangrijk vindt. Als ik dus straks op vakantie naar Frankrijk ga, dan kan ik de menukaart in het Frans lezen, ik kan alleen niet zeggen wat ik wil eten, want die vaardigheid heeft de overheid nou eenmaal niet gesteld.

Geschiedenisboek. Hoofdstuk 8, paragraaf 4: ,,Vanaf het jaar 2005 ging de overheid zich minder bemoeien met de inhoud van het onderwijs. Uit verscheidene onderzoeken was namelijk gebleken dat leerlingen uit het studiehuis niet genoeg kennis hadden en dat zij bepaalde vaardigheden niet konden toepassen in de moderne maatschappij''.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden