STUDIECENTRUM.

STUDIECENTRUM

Het christelijk pedagogisch studiecentrum in Hoevelaken, dat lesmateriaal ontwikkelt voor protestantschristelijk onderwijs, krijgt orthodox christelijke aanvulling. Morgen wordt in Amersfoort het Centrum voor Bijbel en pedagogiek geopend. Doel van het centrum is volgens directeur R. H. Matzken het ontwikkelen van een bijbelse pedagogiek. Hij denkt dat veel pc-scholen daar dringend behoefte aan hebben. Het centrum wordt geen orthodoxe tegenhanger van het wat lichtvoetiger CPS. "Maar wat zij niet doen, dat doen wij." En aangezien het CPS naar zijn zeggen veel steken laat vallen, krijgt zijn centrum het dus druk. Zo zal in het materiaal van het nieuwe centrum "het unieke van Jezus" niet worden gerelativeerd, is er geen plaats voor de 'eenzijdige voorlichting over aidspreventie' en worden New Age-invloeden - die Matzken overal in het christelijk onderwijs ontwaart - geweerd.

MALAWI

De acht r.-k. bisschoppen in Malawi zijn gearresteerd nadat ze in een herderlijk schrijven over sociale gerechtigheid kritiek hadden geuit op de 85-jarige president Kamuzu Banda. De brief was zondag in alle katholieke kerken voorgelezen. De acht bisschoppen, zes uit Malawi zelf en twee Europeanen, werden op het politiebureau in de hoofdstad Blantyre verhoord. Ze mochten de nacht doorbrengen in het huis van aartsbisschop J. Chiona. Exemplaren van de verklaring werden in beslag genomen.

PROTEST TEGEN FILM

De Evangelische Alliantie, de Nederlandse afdeling van Christians for Truth en de gemeenschap van Mariazusters hebben de Deense ambassadeur in Nederland gevraagd, in actie te komen tegen een film over Jezus die vannacht in Kopenhagen in premiere zou gaan. De film zou Jezus portretteren als een

bandig heerschap dat verliefd raakt op een terroriste, haar vergezelt naar Zuid-Amerika en daar bij een gevecht schotwonden in zijn handen oploopt.

PATRIARCH ONTMASKERT

Patriarch Ilia II, hoofd van de Georgisch-Orthodoxe kerk, is door de mensenrechtenganisatie IGFM ervan beschuldigd, hand- en spandiensten te hebben verricht voor de Russische geheime dienst KGB. IGFM trof belastende informatie over de patriarch aan in het KGBarchief in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Behalve de patriarch zouden nog zes andere hoge geestelijken van de Georgisch-Orthodoxe kerk voor de KGB hebben gewerkt, onder wie vijf bisschoppen. Patriarch Ilia II was van 1979 tot 1983 een van de zeven presidenten van de Wereldraad van Kerken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden