Studieboeken gratis online voor wie de nadelen voor lief neemt

Studenten van hogescholen en universiteiten kunnen voortaan honderden euro’s per jaar besparen op studieboeken. Die kunnen ze sinds gisteren gratis downloaden op een website van boekhandelketen Selexyz.

Fenneke Sysling

Een student geeft liever geld uit aan een biertje dan aan een boek, is de gedachte. En aan studieboeken is hij jaarlijks kapitalen kwijt. Selexyz werkt nu samen met de Deense uitgever Ventus om het leven voor de Nederlandse studenten goedkoper te maken.

Ventus heeft het afgelopen jaar de Nederlandse markt van online non-fictie veroverd. Selexyz richt zich vooral op studenten bedrijfskunde en techniek, voor wie nu zo’n veertig boeken digitaal beschikbaar zijn.

Die studenten moeten dan wel de nadelen van een online boek voor lief nemen. Lezen van een scherm is niet prettig en printen kost alsnog geld, hoewel lang niet zoveel als een echt boek. En het leesgemak wordt niet geholpen door de enorme advertenties die om de drie bladzijden te zien zijn.

Matthijs van der Lely van Selexyz ziet die nadelen ook, maar wil de online trend niet missen. „Wij verwachten dat binnen een aantal jaren ook op een andere manier gelezen kan worden. Dit jaar nog ligt de iLiad in onze winkels, een soort groot mobieltje waarop je boeken kunt downloaden, en wel prettig kunt lezen.”

Zitten studenten eigenlijk wel te wachten op gratis digitale boeken? Joanneke Krümer, vicevoorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, lijkt het niets. „Ik wil een studieboek voor me hebben en aantekeningen maken. Het lijkt me alleen nuttig als je maar één hoofdstuk uit een boek nodig hebt. Dan is het ellendig om het hele boek te kopen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden