Studie: het smeltende zeeijs is de oorzaak van recente natte zomers

En we kunnen nog meer natte zomers verwachten. Beeld anp
En we kunnen nog meer natte zomers verwachten.Beeld anp

Dat de zomers tussen 2007 en 2012 zo nat waren komt vooral door het smeltende zee-ijs van de Noordpool. Dat blijkt uit een nieuwe studie gebaseerd op weermodellen en uitgevoerd door onderzoeker James Screen van de universiteit van Exeter.

Nienke Schipper

Het is niet de eerste studie die een verband legt tussen het smeltende zee-ijs in de zomer en extreme weersomstandigheden op het noordelijk halfrond. Eerdere studies suggereerden een verband tussen het smeltende ijs en de ijzige winters van 2010 en 2011 waarbij een koude wind vanuit Siberië het westen van Europa teisterde.

De zomers tussen 2007 en 2012 waren gemiddeld veel natter dan de voorgaande zomers in de 34-jarige periode tussen 1979 en 2012. Uitschieter was de zomer van 2007 als natste van allemaal, maar ook in de zomers van 2010 en 2011 viel er extreem veel regen in Noordwest Europa. Opvallend is ook het contrast met Zuid Europa, waar dezelfde periodes juist droger waren dan normaal.

Straalstroom
"De oorzaak zou kunnen liggen in de 'jetstream', de straalstroom in de hogere luchtlagen die door het smeltende zee-ijs verder naar het zuiden komt te liggen dan normaal. Daardoor ontstaat er vaker onstuimig en nat weer" denkt Screen. "De studie laat zien dat het smelten van het Noordpoolijs niet alleen effecten heeft voor de natuur op de Noordpool, maar dat het ook direct van invloed is op het leven van de mensen in Noord Europa."

Er zijn nog meer factoren die verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de recente natte zomers, maar Screen denkt dat ongeveer een derde deel van de trend kan worden verklaard door het zee-ijs en de straalstroom. De computermodellen waarop de studie is gebaseerd laten een vergelijking zien tussen de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen het zee-ijs nog relatief dik was en de huidige situatie waarbij het ijs met ongeveer de helft is afgenomen.

Een eerdere studie van Jennifer Francis van Rutgers University in New Jersey suggereert een relatie tussen het zee-ijs en de temperaturen van de poolregio en de zuidelijker gelegen regionen. Die temperatuurverschillen zouden weer van invloed zijn op de snelheid van straalstroom en of die zich in noordelijke of zuidelijke richting beweegt.

Toch verklaart de studie maar deels Screen's theorie. "De straalstroom blijft een complex beest," aldus Screen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden