Studie bouwkunde impopulair door economische crisis

Numerus fixus Delft overbodig Veel minder werk voor architecten

De crisis in de bouwwereld en architectenbranche ziekt inmiddels zover door dat het aantal eerstejaars studenten bouwkunde op de TU Delft naar een historisch dieptepunt is gedaald. Dit studiejaar zijn slechts 278 studenten aan de opleiding begonnen. Het lijkt er volgens de universiteit op dat nu alleen nog studenten die echt gemotiveerd zijn, voor architectuur kiezen.

Twee jaar geleden stelde de TU Delft nog een numerus fixus in van 450 studenten vanwege de grote populariteit van bouwkunde. In de jaren 2007 tot 2010 meldden zich jaarlijks vijf- tot zeshonderd studenten aan. De kwaliteit van het onderwijs kwam daardoor in het gedrang. Reden voor de universiteit om een limiet te stellen aan het aantal eerstejaars. Maar die is inmiddels overbodig geworden door de crisis.

Gisteren pleitte de Bond van Nederlandse Architecten voor een numerus fixus voor álle opleidingen bouwkunde in het hbo en wo. De arbeidsmarkt is zo extreem slecht dat een numerus fixus 'onafwendbaar' is, aldus de BNA. Sinds 2008 is de werkgelegenheid voor architecten meer dan gehalveerd en elk teken van herstel op de korte termijn ontbreekt. Weliswaar is een opleiding bouwkunde ook nuttig voor andere beroepen en kunnen studenten ook in het buitenland gaan werken. Toch valt aan een strengere selectie niet te ontkomen, meent de BNA. Het biedt ook de kans om de meest talentvolle en ambitieuze studenten te selecteren. BNA-voorzitter Willem Hein Schenk: "De architect van de toekomst is een andere architect dan we nu kennen. Het vak wordt complexer."

De architectenbond vindt het teleurstellend dat de TU Delft tot nu toe als enige een limiet heeft gesteld. "Ook de andere opleidingen hebben een verantwoordelijkheid", aldus Schenk.

Na invoering van de numerus fixus daalde op de TU Delft het aantal uitvallers onder architectuurstudenten in het studiejaar 2011-2012 tot 14 procent. In de jaren ervoor viel ongeveer een kwart van de eerste-jaarsstudenten uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden